| De sokkel staat er nu leeg bij.

Buste Hergé weg in Etterbeek ‘uit veiligheidsoverwegingen’

EC
© BRUZZ
03/08/2023

Het borstbeeld van Hergé, striptekenaar van Kuifje, op het De Theuxplein in Etterbeek is verdwenen. De gemeente heeft de buste tijdelijk weggehaald omdat het te vaak mikpunt werd van vandalisme.

Dat schrijft La Capitale en bevestigt de gemeente aan onze redactie.

Het beeld van Hergé, geboren in Etterbeek en opgegroeid rond het De Theuxplein, is meer dan zestig jaar oud. Het werd pas vier jaar geleden op het plein ingehuldigd. Eerst zonder beschermende afdekking, maar al snel onder een glazen stolp om vandalisme en diefstal te vermijden. Dat bleek niet genoeg, want onder het glas belandde regelmatig papieren afval. “En er is vaak op geslagen om het te breken,” zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR). “We hebben midden juli beslist om het beeld weg te halen en een nieuwe bescherming te bestellen in steviger materiaal.”

200202_hergé borstbeeld etterbeek

| Het beeld in betere dagen, onder de stolp.

Daarvoor zoekt de gemeente nu een firma. De verdere timing van de aanbesteding is nog onbekend. In de tussentijd blijft de buste “op een veilige plaats” bewaard, zegt de burgemeester.

Waarom het beeld wordt aangevallen, weet De Wolf niet. Tekenaar Hergé kreeg wel al kritiek voor zijn koloniale weergave van Congolezen in het stripboek 'Kuifje in Afrika'.

Ook elders in Brussel zijn koloniale beelden vaker beklad. “Het is moeilijk te zeggen of dat hier de reden is. Zo’n gestolen buste kan vooral veel geld opleveren,” denkt De Wolf.

De gemeente overweegt tenslotte een nieuw bijschrift bij het beeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, Vincent De Wolf, Hergé

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni