60 jaar oud borstbeeld van Hergé ingehuldigd in Etterbeek: 'Fier zijn!'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 29 mei 2019

Op het Theuxplein in Etterbeek kan je vanaf nu een borstbeeld van Hergé ontdekken. De gemeente wil zo een van haar beroemdste inwoners, de creatieve vader van stripheld Kuifje, een eervolle plek geven in de openbare ruimte.

De buste werd ingehuldigd in aanwezigheid van burgemeester Vincent De Wolf (MR) en de weduwe van Hergé, Fanny Rodwell. Hergé, echte naam Georges Remi, werd op 22 mei 1907 geboren in Etterbeek. Hij bracht zijn hele jeugd door in de omgeving van het Theuxplein. Volgens de burgemeester was Hergé "een echt kind van Etterbeek".

De buste van de striptekenaar werd meer dan 60 jaar geleden gemaakt door beeldhouwer Nat Neujean, en ziet nu voor het eerst het daglicht. Volgens de zoon van de recent overleden beeldhouwer is het "een van zijn meesterwerken".

De hele omgeving van het plein mag zich voortaan de Hergé-wijk noemen, iets waar de bewoners heel fier op zijn. Een werkgroep in opdracht van het schepencollege stelde voor een aantal straten rond het kunstwerk symbolisch te herdopen en namen te geven van personages uit de avonturen van Kuifje. Het Theuxplein wordt aldus symbolisch het Hergéplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?