© Serge de Faestraets | Een fresco van de jonge Hergé bij de scouts van Sint-Bonifaas.

‘Fresco’s van Hergé in Sint-Bonifaasinstituut bedreigd’

SN
© BRUZZ
18/08/2018

Yves Rouyet, gemeenteraadslid van Ecolo in Elsene, vraagt aandacht voor een tanende schat in het Sint-Bonifaasinstituut: muurschilderingen van Hergé in het scoutslokaal.

Geen gratuite graffiti, maar het eerste werk van een kunstenaar. Zo omschrijft gemeenteraadslid Yves Rouyet (Ecolo) de fresco’s van Hergé op zijn blog.

De striptekenaar van Kuifje liep namelijk school in Elsene bij het Sint-Bonifaasinstituut, en zat daar ook bij de scouts. Daar bleef zijn tekentalent niet lang onopgemerkt. In 1922, op vijftienjarige leeftijd, mag hij de muren van het scoutslokaal decoreren.

Grotten van Lascaux

En dat doet de jonge Hergé met bijzondere fresco’s van scoutsfiguren, ridders, indianen en ook een geografische kaart van België. De schilderingen vertellen een verhaal. En dat vindt Rouyet erg bijzonder: “Zonder (al te veel) overdrijving kunnen we stellen dat deze muurschilderingen de ontbrekende schakel zijn tussen Lascaux en de moderne strip.”

Maar het erfgoed is in gevaar, vreest het gemeenteraadslid. De fresco’s zijn erg beschadigd en zijn nog nooit getoond aan het grote publiek. Het lokaal ligt er sinds 1925 ook verlaten bij, omgevormd tot opslagplaats van de scoutsgroep.

Pop-upmuseum

Rouyet pleit dan ook voor een restauratie van de fresco’s. Het lokaal zou een soort pop-upmuseum kunnen worden: “De kleine ruimte kan het leven van Hergé vertellen als jonge scout. Om de schoolwerking niet te storen, zou het kleine museum slechts een paar keer per jaar opengaan, bijvoorbeeld tijdens erfgoeddagen of het stripfeest.”

fresco Hergé
© Serge de Faestraets

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Stedenbouw, Cultuurnieuws, Hergé, Yves Rouyet, Fresco, Sint-Bonifaas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie