De Airbus A330 van Brussels Airlines

Cabinepersoneel Brussels Airlines staakt vanaf woensdag

© Belga
27/02/2024

De christelijke vakbond zet de staking van het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines door, vanaf woensdag voor drie dagen. Een overleg dinsdag leidde niet tot een oplossing. Brussels Airlines schrapt woensdag ongeveer 20 procent van de geplande vluchten.

De christelijke vakbond - met de Nederlandstalige centrale ACV Puls en de Franstalige CNE - kondigde de stakingsplannen vorige week aan. Het cabinepersoneel is al langer ontevreden; het sociaal conflict draait vooral rond verloning en werkdruk.

Tijdens de coronacrisis leverde het cabinepersoneel loon in en werd de productiviteit verhoogd, onder meer door ingekorte rustperiodes, zei Jolinde Defieuw van ACV Puls eerder. "Met andere woorden: ze werken harder voor minder loon. Maar dat is niet meer houdbaar." Nu het financieel weer beter gaat met Brussels Airlines, willen de stewards en stewardessen hun deel van de koek.

CNE-vakbondsman Didier Lebbe bevestigt dat het overleg dinsdag niets opleverde en dat de staking "onvermijdelijk" was. Hij vraagt schriftelijke voorstellen van de directie, die aan het personeel voorgelegd kunnen worden.

Hinder

De socialistische en de liberale vakbond nemen nog niet deel aan de staking. Ze wachten een nieuwe vergadering met de directie woensdagochtend af en zullen daarna beslissen of ze mee in de staking stappen of niet, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK.

Brussels Airlines bevestigt. Op haar website zegt de luchtvaartmaatschappij dat woensdag, donderdag en vrijdag een deel van de vluchten geannuleerd zal worden.

"Ongeveer acht op de tien vluchten woensdag zullen doorgaan zoals gepland", zegt Nico Cardone, woordvoerder van Brussels Airlines. "We wensen ons oprecht te verontschuldigen voor het ongemak dat veroorzaakt wordt door de annuleringen", klinkt het. Getroffen reizigers krijgen een alternatief voorgesteld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni