Close over kritiek op Winterpret: 'Bijzonder gecontroleerd op geluidsoverlast'

© Belga
16/01/2024

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft tijdens de gemeenteraadszitting maandagavond gereageerd op de kritiek van de buurtverenigingen op Winterpret, het Brusselse kerst- en winterevenement.

Zondag lieten burgers en wijkverenigingen in BRUZZ optekenen dat Winterpret heel wat overlast had veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast of verkeersopstoppingen. Een buurtbewoonster getuigde over "megalomaan gedoe" en wijkcomité Sainctelette opperde het idee van een verhuis naar de Heizelsite.

"We zijn ons ervan bewust dat dit een impact heeft op de buurt", aldus Close tijdens de eerste gemeenteraadszitting van het nieuwe jaar. De burgemeester zegt dat het stadsbestuur te allen tijde bereikbaar was voor burgers om beklag te doen. Ook zouden er "in het bijzonder" regelmatige controles van het geluidsniveau zijn uitgevoerd. Dit vooral in de omgeving van de schaatsbaan op het Brouckèreplein. Daarnaast wijst burgemeester Close erop dat er jaarlijkse bewonersbijeenkomsten hebben plaatsgevonden voor evenement, op 7 en 29 november. Een evaluatie van Winterpret volgt het eerste kwartaal van 2024.

"De kerstmarkt is een economische meerwaarde voor Brussel Stad en het gewest", vervolgt Close. Hij wijst daarbij op een bedrag van 260 miljoen euro dat dit jaar op Winterpret uitgegeven is door de bezoekers. Verder had Close het over het internationale karakter van het evenement. Zo kreeg het bezoek van heel wat Noord- en Zuid-Amerikanen. Dat heeft tot gevolg dat ook de bezettingsgraad van de hotels in de omgeving bijzonder hoog lag gedurende Winterpret.

"Niemand twijfelt aan de economische meerwaarde", repliceert gemeenteraadslid voor CD&V Bianca Debaets. Debaets vindt dat Close de kritiek van de wijkverenigingen minimaliseert. "Als zij zeggen dat het stilaan onleefbaar wordt, dan vind ik dat je daar naar moet luisteren. Onder uw beleid is het evenwicht tussen amusement, economie en de levenskwaliteit van de mensen die hier wonen, zoek."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni