1868 WIN Winterpret

| Winterpret trok dit jaar zo'n vier miljoen bezoekers.

Burgerbewegingen kritisch over Winterpret: 'Misschien verhuis overwegen naar het Atomium'

Jasmijn Post
© BRUZZ
14/01/2024

Buurtbewoners willen volgend jaar meer inspraak in de organisatie van Winterpret. Zowel wat de inkleding betreft: 'Minder raclette uit Canada'. Als de toegankelijkheid ervan: 'Ofwel meer openbaar vervoer inzetten, ofwel verhuizen naar een andere locatie, zoals rond het Atomium'.

De vreugde om de hoge bezoekerscijfers van Winterpret, woensdag gepubliceerd, werd niet door iedereen even enthousiast gedeeld. Vooral de woorden van PS-burgemeester Philippe Close deden de wenkbrauwen fronsen. "Grote evenementen blijken opnieuw een must in Brussel. De economische gevolgen van Winterpret zijn van vitaal belang voor onze bedrijven, vooral voor de hotelsector, die een belangrijke bron van werkgelegenheid vormt."

“Ik ben een buurtbewoner én zaakvoerder, en toch zeg ik 'neen' tegen dit soort megalomaan gedoe," klinkt het in een anonieme reactie aan BRUZZ. "Een kerstmarkt is oké, maar dit? Waarom niet voor kwaliteit gaan in plaats van kwantiteit."

Dit jaar waren er verschillende klachten over geluidsoverlast van attracties en van de op- en afbouw daarvan, net als overlast door wildplassen in de zijstraten rond het evenement. Dat zegt Mie Demin, buurtbewoner en lid van Burgerraad Plan B dat verschillende partijen, burgerbewegingen en persoonlijke initiatieven samenbrengt.

Evaluatie mét buurt

Demin vraagt daarom aan het stadsbestuur om een afrondende vergadering te organiseren met bewoners, caféhouders en restaurantuitbaters. Er waren weliswaar twee infovergaderingen vooraf, toch is Demin ervan overtuigd dat er ook na afloop nood is aan een evaluatie achteraf.

Wat dan bijvoorbeeld ter sprake kan komen, is de analyse van de volledige horecasector, zegt ze. "Inderdaad: de hotels doen het goed, maar hoe doen de restaurants en bars het? Gaan de toeristen die naar de kerstmarkt komen ook iets eten in de betere restaurants in de omgeving of verliezen die net klanten?"

Winterpret samen opnieuw uittekenen

Gerelateerd daaraan, zou Demin nog verder willen gaan en Winterpret opnieuw willen uittekenen. "Participatie en co-creatie zijn de sleutelwoorden van stadsbestuur," herinnert ze. Ze zou met een wit blad willen beginnen. "We moeten met zijn allen beseffen wat willen doen met het evenement: we willen iets bijdragen aan de lokale economie en -horeca, in een kerst- en eindejaarssfeer. Dat hoeven dus niet per se raclettes uit Canada te zijn."

"We willen iets dat bijdraagt aan de lokale economie en -horeca, in een kerst- en eindejaarssfeer. Dat hoeven dus niet per se raclettes uit Canada te zijn"

Mie Demin

Plan B

Eric Vandezande van het Comité Sainctelette steunt Plan B in de vraag om meer overleg. "Over de massa-evenementen worden de comités zelden of nooit geraadpleegd," zegt hij. Voor hem zou dat nuttig zijn geweest, het verkeer stond verschillende weekenden urenlang muurvast, een paar van zijn buren zijn zelfs tijdelijk de stad ontvlucht vanwege het getoeter. "Overleg komt er meestal pas als het kwaad al is geschied," stelt hij vast.

Vandezande wil Winterpret ook naar de tekentafel brengen, en nadenken over de locatie althans. Want als de werken aan Sainctelette volgend jaar volop bezig zijn, en het bestuur mikt op nog méér bezoekers, dan vreest hij het ergste qua opstoppingen. "De Stad zal ofwel nog meer moeten inzetten op promotie van openbaar vervoer, verwijzen naar parkings buiten het centrum, de mensen met busdiensten naar het centrum brengen," zegt hij. "Of moeten verhuizen naar een andere locatie, zoals rond het Atomium."

Verkiezingen

Brussels Major Events laat weten dat de organisator er nauw op toeziet dat het geluid gedurende het hele evenement niet boven de 85 decibel komt. Ook laat woordvoerster Adelaïde de Patoul weten dat er toiletten beschikbaar zijn en openbare urinoirs. "De overlast in de aanpalende straten is een probleem dat jammer genoeg het hele jaar door plaatsvindt en is dus niet specifiek is voor ons evenement."

De organisator ontkent dat er dit jaar grote problemen waren op vlak van files. "Ondanks de hoge bezoekersaantallen was er nooit sprake van verkeerschaos. De problemen bij IJzer en Sainctelette die door buurtbewoners werden gemeld, hadden te maken met de werken, niet met het evenement zelf" klinkt het.

Op de vraag om meer inspraak kan Brussels Major Events geen antwoord geven, die verantwoordelijkheid ligt bij het stadsbestuur. Op het kabinet van de burgemeester is op zaterdag niemand bereikbaar om te reageren. Veel zal afhangen van het komende verkiezingsjaar. De 24ste editie van Winterpret vindt plaats van 29 november 2024 tot 5 januari 2025, de verkiezingen in oktober 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni