Uren in de file voor Winterpret? 'Kom niet met de auto naar het centrum'

JP
© BRUZZ
06/12/2023

De Stad Brussel en Brussel Mobiliteit herinneren bezoekers van Winterpret eraan om niet met de auto naar het kerstevenement te komen. Het verkeer stond afgelopen weekend urenlang muurvast op de Kleine Ring. “Dit is nog maar het begin,” vrezen buurtbewoners van het comité IJzer-Sainctelette.

"Ga asjeblief vooruit, ga vooruit," klinkt het uit de microfoon van een politieauto. Met loeiende sirenes proberen politiemensen zich een weg te banen uit de file ter hoogte van metrostation IJzer. Het is zaterdag 2 december, wanneer buurtbewoners het incident opmerken.

De omgeving van IJzer en Sainctelette is altijd al bijzonder druk geweest, niet voor niets werd de plek verkozen tot het 'gevaarlijkste kruispunt van Brussel'. Maar, sinds de werken voor de heraanleg van het verkeersplein zijn gestart, is de verkeersstroom er alleen maar complexer op geworden.

Afgelopen weekend liep de situatie helemaal uit de hand, met urenlang getoeter van stilstaande auto's tot gevolg. Volgens Eric Vandezande van het buurtcomité IJzer-Sainctelette stond het verkeer die dag muurvast vanaf 17.00 tot ongeveer 21.00 uur.

“Iedereen wilde tegelijk naar de kerstmarkt,” beaamt woordvoerster Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. De ‘complete chaos’ op de Kleine Ring afgelopen weekend is de medewerkers van het Brussels agentschap niet ontgaan.

"Iedereen wilde tegelijk naar de kerstmarkt"

Inge Paemen, woordvoerster Brussel Mobiliteit

Paemen herinnert eraan dat er werken zijn aan het fietspad op de Boudewijnlaan tussen IJzer en Antwerpsepoort. Daardoor is er slechts één rijstrook beschikbaar. Het agentschap raadt daarom bezoekers af om met de auto naar Winterpret te komen.

Winterpret

Winterpret, georganiseerd door de Stad Brussel, is intussen al aan zijn 23ste editie toe. Het jaarlijkse winterfestijn begon dit jaar op 24 november en het duurt nog tot 31 december. Vorig jaar kon het rekenen op meer dan 3 miljoen bezoekers.

Als die bezoekers allemaal met de auto komen, ontstaan er zeker files. Daarom raadt ook Stad Brussel bezoekers aan met de trein, metro of de fiets te komen. Het stadsbestuur verwijst ook naar parkeergarages buiten de Vijfhoek, denk aan Rogier, Poelaert, Wet, Passage 44. Ook raadt de Stad aan om naar een Park & Ride te navigeren, zoals Ceria of Kraainem.

'Maatregelen ontoereikend'

Hoewel de Stad verwijst naar parkeerplaatsen, is Vandezande van mening dat die te dicht bij het centrum zijn. Hij suggereert dat bezoekers beter alleen maar naar parkeergarages buiten het centrum worden geleid. "De Kleine Ring wordt niet gezien als een stuk van de bewoonde stad, maar dat is het wel," legt hij uit. "Het stadscentrum trekt die ruim twee miljoen bezoekers niet."

"De maatregelen van voorgaande jaren waren ook al ontoereikend," zegt Vandezande. "Vorig jaar zijn we ontvangen door schepen Bart Dhondt (Groen, red). Hij heeft ons toen verzekerd dat er maatregelen genomen zouden worden. Nu, één jaar later, constateren we dat het alleen maar erger is geworden."

Hoewel de Stad Brussel benadrukt dat hun communicatiestrategie niet is veranderd, is de verkeerssituatie dat wel. "Vorig jaar waren er geen werken aan Sainctlette. Waarom konden het gewest en de stad niet communiceren? Ze hadden die werken kunnen organiseren buiten de periode van Winterpret," denkt Vandezande.

Neemt drukte nog toe?

De komende weken zal de drukte mogelijk nog toenemen, zeker zodra de vakantie begint. Vandezande denkt dat een korte-termijnoplossing essentieel is, zoals de inzet van verkeersregelaars. Die zouden, tijdelijk, een vlotte doorstroom van ambulances en politieauto’s moeten garanderen, zodat die niet vast komen te zitten in de file.

Bij Brussel Mobiliteit zijn de stoplichten opnieuw ingesteld, om te helpen files te voorkomen. Over de inzet van een verkeersregelaar zal de politie beslissen. Woordvoerster Inge Paemen laat weten dat het Brussels verkeersagentschap de situatie ook de komende weken zal opvolgen en bijsturen waar nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Events & Festivals , kerstmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni