Collecti.e.f 8 maars lanceert oproep tot feministische staking op 8 maart

© Belga
02/02/2024

Met een actie op het Albertinaplein in de Brussel heeft het Collecti.e.f. 8 maars zijn campagne "voor een nationale vrouwenstaking op 8 maart", Internationale Vrouwendag, gelanceerd. "Zolang het werk van vrouwen onzichtbaar of onderbetaald blijft, zolang vrouwen het slachtoffer zijn van geweld, zullen wij op straat gaan om onze stem te laten horen", zegt Apolline Dupuis, woordvoerder van het collectief.

Een dertigtal mensen verzamelde omstreeks 12.30 uur bij het standbeeld van koningin Elisabeth. Aan de sokkel van het standbeeld werden de drie voornaamste eisen van het collectief bevestigd.

Ten eerste vraagt het collectief om een verhoging van het minimumloon, "om de financiële onafhankelijkheid van vrouwen, massaal vertegenwoordigd in de meest precaire sectoren van de samenleving, te verbeteren" en automatische loonindexering. "We eisen ook dat er opnieuw geïnvesteerd wordt in de kinderdagverblijven en openbare diensten die al jaren te lijden hebben onder bezuinigingen", aldus Dupuis.

Ten derde vraagt het collectief om meer geld vrij te maken voor de preventie van seksistisch en seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen enerzijds, en voor de financiering van "serieuze studies naar de omvang van die problemen" anderzijds.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni