| Mars met 5.000 mensen trekt door Brussel voor vrouwenrechten (archiefbeeld).

Mars met 4.800 mensen trekt door Brussel voor vrouwenrechten

© Belga
08/03/2022

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag is dinsdagavond een mars met 4.800 deelnemers door de Brusselse straten getrokken. Dat meldt de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Het vertrek- en eindpunt was het 'feministisch dorp' aan het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal.

De vrouwenmars stond in het teken van meerdere thema's. In de eerste plaats vraagt de vrouwenbeweging dat de relance na de gezondheidscrisis meer in het teken van de vrouw komt te staan, zodat zij voltijds terug aan het werk kunnen en de mannen minstens even veel huishoudelijke taken op zich nemen. Ze veroordelen economische gevolgen die vrouwen in armoede duwen.

Nu de bars en discotheken al enige tijd volledig heropend zijn, is seksueel grensoverschrijdend gedrag een ander belangrijk thema. Zo ontstond de beweging #BalanceTonBar, waarbij heel wat getuigenissen opdoken over meisjes die gedrogeerd en aangerand werden tijdens het uitgaan.

De deelnemers aan de vrouwenmars veroordelen elke vorm van seksueel geweld tegen vrouwen. Op verschillende protestborden stonden boodschappen als 'Vecht als een meisje', 'onderwerpen en niet objecten', 'niet zonder toestemming' of 'de straat is van ons' te lezen.

Tot slot vragen ze dat alle discriminaties tegenover vrouwen in het algemeen, maar ook tegen transpersonen, non-binaire personen en migranten onmiddellijk stoppen. Hun rechten moeten gegarandeerd worden, klinkt het.

Landbouw

Ook elders in de stad vonden aan vrouwendag gerelateerde acties plaats. Zo was er een demonstratie om de rol van vrouwen in de landbouwproductie naar waarde te schatten. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN schatte in 2009 dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor de helft van de voedselproductie in de wereld.

Toch zijn zij slecht vertegenwoordigd in vakbonds- en coöperatiestructuren. Ook de taken die hun vaak worden toevertrouwd, zoals melken, administratief werk en de verzorging van kalveren, worden minder gewaardeerd dan veldwerk of kuddebeheer, die meer het domein van mannen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni