De hoofdingang van het Zuidstation langs de Europaesplanade

| De hoofdingang van het Zuidstation langs de Europaesplanade.

Drugsgeweld bij Brussel-Zuid treft ook straatkinderen

© Belga
14/06/2024

Het drugsgeweld in de omgeving van het Zuidstation wordt alsmaar erger en treft ook straatkinderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag, na gesprekken met hulpverleners, de federale politie en Child Focus. De straatkinderen zijn meestal jongeren uit Marokko, Algerije of Afghanistan, die ons land alleen bereiken en hier gruwelijk uitgebuit worden.

Criminele organisaties zetten deze niet-begeleide minderjarigen in als voetsoldaten in het drugsmilieu, zo blijkt uit een rapport van de federale politie aan Europol. Ze worden vooral ingezet om op uitkijk te staan, maar soms ook om te dealen.

De jongeren worden door de bendes met geweld onder druk gezet. Een anonieme bron die de problematiek goed kent zegt aan Het Laatste Nieuws "bijna wekelijks martelingen te zien". Dat kan gaan van zware slagen, tot zelfs verkrachtingen die gefilmd worden.

Blinde vlek

Veel van de straatkinderen leven in kraakpanden in de omgeving van het Brusselse Zuidstation. Maar volgens Tijana Popovic, beleidsmedewerker bij Child Focus, zijn zij nog vaak een blinde vlek. "Vorig jaar registreerden we 332 'zorgwekkende' verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen. En dat zijn enkel de aantallen die opvangcentra melden, het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. 256 daarvan zijn nog echt kinderen, waarvan er dertig nog jonger zijn dan 13 jaar (...) Onze bezorgdheden zijn groot. Zulke kinderen moeten van straat gehaald worden".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni