Extinction Rebellion palmt Kantersteen in met straatfeest: 'Stop fossiele brandstoffen'

EC
© BRUZZ
28/01/2024

Een straatfeest om de klimaatcrisis aan te klagen. Actiegroep Extinction Rebellion kwam zondag met een 150-tal mensen bijeen om het einde van fossiele brandstoffen te eisen. Ze kondigen meteen nieuwe acties aan.

De actie startte om half vier aan de Kantersteen bij het Albertinaplein. Daar is een klein straatfeest aan de gang met kinderanimatie en vegan pannenkoeken. De politie heeft toestemming gegeven voor de actie en alles verloopt vreedzaam. Activisten blokkeerden er ook de weg voor het autoverkeer, maar die wegblokkade liep af rond half vijf.

Met het straatfeest wil Extinction Rebellion de aandacht vestigen op het klimaatprobleem. De actiegroep eist dat de Belgische regering het gebruik van fossiele brandstoffen afbouwt, en daarbij ook subsidies voor olie en gas. Ook de geplande bouw van nieuwe fossiele gascentrales is punt van kritiek.

'Golf van acties'

Extinction Rebellion plant nog bijkomende acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, in de aanloop naar de federale en Europese verkiezingen van 9 juni dit jaar. Omdat volgens hen de ruime meerderheid van de Belgen voorstander is van strengere klimaatmaatregelen.

"Met de golf van acties die op 28 januari van start gaat, vieren en versterken we unaniem de mening van het Belgische publiek, dat duidelijk voorstander is van strengere maatregelen om het klimaat te beschermen en een einde te maken aan fossiele brandstoffen," zegt woordvoerder Xavier van Extinction Rebellion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, extinction rebellion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni