XR

Milieuactivisten blokkeren kort de ingang van het Berlaymontgebouw

SD
© BRUZZ
07/06/2024

Een tiental milieuactivisten hebben deze ochtend kort de ingangen van het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie geblokkeerd. "Geen enkele partij stelt een programma voor dat is opgewassen tegen de ecologische uitdaging", klinkt het kort voor de Europese verkiezingen. De politie heeft de actie opgebroken en de toegang opnieuw vrijgemaakt.

De actievoerders hielden posters en spandoeken omhoog met leuzen als 'Groene groei is een mythe' en 'Verbied overconsumptie'. Op de gevel werd in grote letters 'The future is degrowth' geplakt. De actievoerders pleiten onder meer voor de afschaffing van het BBP als welvaartsindex, een soevereine burgerraad en een einde aan 'overconsumptie'.

“Met nog maar een paar dagen te gaan voor de Europese verkiezingen, betreuren we het dat vrijwel geen enkele partij een programma voorstelt dat opgewassen is tegen de sociale en ecologische uitdaging", zegt Laura Stalenhoef, actievoerder en doctoraatstudent psychologie. "Maar we stellen niet alleen de politieke passiviteit aan de kaak, we komen ook met concrete voorstellen voor verandering."

Wolfgang Cramer, hoofdauteur van het 6de IPCC-rapport en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, steunt de actie van op afstand, klinkt het. De actie werd live maar door een tiental manifestanten gedragen, "maar dat komt door de vrij late organisatie", aldus Stalenhoef nog. "Aangezien er op dit moment ook blokkades in andere landen doorgaan, konden niet zo veel mensen vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk afkomen."

De actie maakt deel uit van een serie acties die van 6 juni tot 8 juni doorgaan, niet toevallig vlak voor de Europese verkiezingen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni