Grote inzameling voor Gaza vanaf vrijdag in Paleis 1

JP
© BRUZZ
18/04/2024
Updated: 19/04/2024 22.24u

Op vrijdag opent Expo 1 op de Heizel de deuren voor een solidariteitsactie voor de bevolking van Gaza. Het initiatief komt er nu Europa een humanitaire corridor wil opzetten vanuit Cyprus. De 2,3 miljoen Gazanen hebben dringend nood aan melkpoeder, babyflesjes, luiers, hygiëneproducten en slaapzakken.

De collecte is georganiseerd door Brussel Stad in samenwerking met Defensie, het Sint-Pieters-ziekenhuis, het Belgisch agentschap voor ontwikkelingsagentschap Enabel en het Rode Kruis. De hulporganisaties hebben een inventarisatie gemaakt van producten die dringend nodig zijn in Gaza.

De organisatie roept op om giften te doen die in de eerste plaats naar moeders en kleine kinderen gaan. Zo kwamen ze met een lijst met voorwerpen zoals melkpoeder, babyflesjes, luiers, harde zeep, tandpasta, tandenborstels, maandverband, vochtige doekjes of slaapzakken... Kleding en bederfelijke goederen worden niet geaccepteerd.

Wie liever geld wil doneren, kan dat doen bij het fonds van het Sint-Pieters-ziekenhuis (BE32 0689 0234 0002), dat geld inzamelt om medicijnen te kopen voor de Gazanen. De organisatoren staan ook open voor samenwerkingen met bedrijven, zoals Zeeman, die vrijdagochtend slaapzakken komt doneren.

Hulpcorridor

Paleis 1 zal zeker één week geopend blijven voor giften. Hoeveel mensen verwacht de organisator? "Na de aardbeving in Marokko zamelden we tweehonderd pallets in met hulpgoederen. Dat zullen er nu waarschijnlijk nog meer zijn," schat Lotfi Mostafa (PS) in, die ook de vorige inzamelacties coördineerde.

Een maand geleden vertrok het eerste schip met hulpgoederen vanuit Cyprus. Begin deze maand meldden Maltese media dat er groen licht is om de zogenaamde 'Amalthea-hulpcorridor' te hervatten.

De organisatoren benadrukken dat - zelfs als de route plotseling zou sluiten - de inzameling zeker doorgaat. "Het nieuws verandert elke dag," zegt coördinator Lotfi Mostafa (PS). "We willen de collecte hoe dan ook organiseren, zodat we de goederen klaar hebben zodra we ze kunnen sturen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Brussels Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni