Herbekijk BRUZZ 24 over de fragiele vrede tussen Turken en Koerden in Brussel

© BRUZZ
28/03/2024

Afgelopen weekend deden rellen in Limburg het aloude conflict tussen Turken en Koerden hoog oplaaien. Op een incident van maandag na bleef het in Brussel rustig. BRUZZ onderzocht hoe beide gemeenschappen in de hoofdstad al jaren relatief vredevol naast elkaar leven.

Volgens Orhan Kiliç, woordvoerder van de Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie NAV-BEL valt er wel samen te leven met Turken zolang je niet uitpakt met je Koerdische identiteit. Dat zegt ook Yasin Sunca, ULB-onderzoeker en een Koerd die al 14 jaar in Brussel woont. “In de Haachtsesteenweg in Schaarbeek (waar veel zaken uitgebaat worden door de Turkse gemeenschap, red) kan je maar beter niet zeggen dat je Koerd bent, anders riskeer je klappen.”

Volgens Hennan Oflu, woordvoerder van Belgisch-Turkse organisaties, zijn beide gemeenschappen er wel in geslaagd om harmonieus samen te leven. “Het gaat hier louter om een treffen tussen individuen, terroristen.”

Keramiek

En we namen ook een kijkje in de kunstschool La Cambre. Daar leidt de Zwitserse Caroline Andrin al twintig jaar de afdeling keramiek, een kunststroming die almaar populairder wordt. “De mens wil weg van al die schermen en iets creëren met zijn handen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , keramiek , Koerden , Turken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni