| Sociale woningen in Schaarbeek (archiefbeeld ter illustratie).

Hervorming van de Sociale Verhuurkantoren in Brussel goedgekeurd

© Belga
19/03/2024

De Brusselse regering heeft het licht op groen gezet voor een hervorming die de sociale verhuurkantoren (SVK) meer middelen moet geven voor studenten, daklozen en de meest kwetsbare mensen. Daarnaast wordt het administratief beheer vereenvoudigd en de efficiëntie verhoogd. Dat stelt staatssecretaris voor Huisvesting, Nawal Ben Hamou (PS).

De hervorming komt tegemoet aan een aantal verzuchtingen van het Memorandum van de SVK's, dat meer onbewoonde privéwoningen op de huurmarkt voor gezinnen met een bescheiden inkomen wil.

Zo worden aanzienlijke middelen vrijgemaakt om de SVK's beter te ondersteunen in hun projecten voor daklozen, mensen die de grootste kans lopen uit hun woning gezet te worden, huurders met psychische problemen of verslavingsproblemen, minderjarigen die op zichzelf zijn geplaatst, of vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld.

Daarnaast komt er een grote herfinanciering van het Sociaal VerhuurKantoor voor Studenten (SVKS) dat in 2016 werd opgericht, maar een moeilijke start kende. Dat gebeurt op basis van een objectieve evaluatie van de uitgaven voor studentenhuisvesting. Volgens staatssecretaris Ben Hamou gaat een derde van de middelen van de hervorming hiernaar toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni