'Homofobe toeschouwers' kapen voorstelling van queer film op BIFFF

JB
© BRUZZ
15/04/2024
Updated: 16/04/2024 10.22u

Een voorstelling van de queer film Love Lies Bleeding op het filmfestival BIFFF is zaterdagavond helemaal ontspoord. Aanwezigen kaapten de screening met homofobe opmerkingen. De film moest even stilgelegd worden toen er een vechtpartij ontstond. De distributeur van de film is alvast niet te spreken over het incident en stelt de verdere samenwerking met het festival in vraag.

Het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival) stelt films voor op de kruising van het fantastische en het surrealisme, of met sciencefiction- of thrillerelementen.

Zaterdagavond stond een vertoning van Love Lies Bleeding op het programma, een rauwe, romantische queer thriller met uitgesproken seksscènes (en de stempel van het gelauwerde filmbedrijf A24). De liefde tussen hoofdrolspeelsters Lou en Jackie vormt de rode draad.

‘Degoutant’

Net op die queer elementen bleek een aantal bezoekers in Paleis 10 zaterdag te zijn afgegaan, maar dan in negatieve zin. Boegeroep bij lesbische seksscènes ontaardde al snel in homofobe en xenofobe uitspraken en opmerkingen, vertellen twee toeschouwers aan BRUZZ.

“Er werd geroepen dat de vrijscènes degoutant waren en al snel vlogen de homofobe scheldwoorden in het rond,” zegt een aanwezige. “Omdat de opmerkingen maar bleven aanhouden, is een groep vrouwen na een woordenwisseling uit de zaal gestapt. Dat werd op applaus onthaald, waardoor de gemoederen nog hoger opliepen en er een kleine vechtpartij ontstond.”

De film werd ook tijdelijk stilgelegd, maar uiteindelijk weer hernomen, “weliswaar nog steeds onder geroep en getier.” Ook de politie kwam opdagen, maar er werd niemand aangehouden.

“Het was een pijnlijke botsing tussen habitués van het festival die denken dat ze in hun living zitten, en de enthousiaste LGBTQIA+-gemeenschap”

Toeschouwer 'Love Lies Bleeding' op BIFFF

Kwalijke reputatie

Volgens een trouwe toeschouwer heeft het BIFFF een reputatie als het aankomt op reacties uit het publiek. “Humoristische opmerkingen en geroep zitten wel wat in het DNA van het festival, maar nu ging het er los over. Zaterdagavond heeft zich dan een pijnlijke botsing voorgedaan tussen die habitués van het festival die denken dat ze in hun living zitten, en de enthousiaste LGBTQIA+-gemeenschap,” zegt hij.

Love Lies Bleeding was in Brussel aan een van zijn eerste Europese vertoningen toe en volgens sociale media waren er zelfs uit Frankrijk groepen vrouwen naar Brussel afgezakt om de langspeler met Kristen Stewart te bewonderen.

BIFFF heeft zich ondertussen geëxcuseerd bij het publiek met een statement waarin het de gebeurtenissen “onaanvaardbaar” noemt. De organisatie van het filmfestival, dat nog tot en met zondag plaatsvindt, zit maandagnamiddag samen. De verwachting is dat de organisatoren met maatregelen komen na de uit de hand gelopen vertoning.

Distributeur teleurgesteld

Filmdistributeur The Searchers is niet te spreken over het incident. "We zijn geschrokken en teleurgesteld over de gebeurtenissen tijdens de voorstelling," liet de distributeur maandagnamiddag in een reactie weten. "Als onafhankelijke en vooruitstrevende distributeur staan wij voor een diverse en inclusieve catalogus en betreuren we dat kijkers zich onveilig hebben gevoeld."

The Searchers hekelt ook het "uitblijven van een gepaste reactie" van het BIFFF. "Zolang er geen adequaat en doortastend optreden komt vanuit het filmfestival dat garandeert dat films op een veilige en respectvolle manier bekeken kunnen worden, zullen wij in de toekomst niet langer samenwerken met het filmfestival," klonk het.

Via Facebook kwam een vergelijkbare stap van de organisatie achter Pink Screens Film Festival, het Brusselse filmfestival dat ieder najaar gender- en seksuele diversiteit in de verf zet. Zij schorten elke vorm van samenwerking op tot het BIFFF met gepaste maatregelen komt die de veiligheid van alle filmbezoekers garanderen.

Love Lies Bleeding heeft voorlopig nog geen Belgische releasedatum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws , BIFFF , love lies bleeding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni