Bron: BRUZZ | De betogers hekelen de manier waarop het OCMW van Schaarbeek beslist over de eventuele sluiting van het rusthuis.

Honderdtal mensen betogen tegen sluiting rusthuis Albert de Latour in Schaarbeek

TB
© BRUZZ - Belga
09/04/2025

Aan het OCMW van Schaarbeek is woensdag betoogd tegen de mogelijke sluiting van het OCMW-rusthuis Albert de Latour. De betogers, volgens het vakbondsfront waren ze met een honderdtal, bestonden uit personeelsleden, familieleden van rusthuisbewoners en vakbondsvertegenwoordigers.


De sluiting zou een ramp betekenen voor de bejaarde bewoners, zo klinkt het bij de actievoerders. Het vakbondsfront hekelt ook de achterkamerpolitiek van de OCMW-raad van Schaarbeek.

Die overweegt de sluiting vanwege de hoog oplopende renovatiekosten voor het rusthuis, die tot wel 23 miljoen euro zouden oplopen. Als er geen werkzaamheden worden uitgevoerd, moet het rusthuis sowieso de deuren sluiten tegen 2026.

Het vakbondsfront heeft de mogelijk sluiting via de pers vernomen en reageert verbijsterd. Tot op heden werd geen enkele vakbond op de hoogte gebracht van deze beslissing, zeggen ACOD-CGSP, VSOA-SLFP en CSC Services Publics. Volgens Hanane El Bouzakhi, regionaal secretaris bij die laatste vakbond, zouden ook de gemeenteraadsleden in Schaarbeek pas maandag op de hoogte zijn gebracht.

'Schokeffect'

Woensdagavond zou de OCMW-raad knopen moeten doorhakken, al kan die beslissing ook worden uitgesteld. De manier van werken kan niet door de beugel, klinkt het bij het vakbondsfront. "Deze aankondiging, gedaan zonder kader, zonder overleg en in strijd met het vakbondsstatuut, heeft een diep schokeffect gehad op het personeel." Zij worden voor "een voldongen feit" gesteld en "zijn overmand door angst omdat ze hun job dreigen te verliezen, zonder enige uitleg of steun."

In totaal staan er een tachtigtal jobs op de helling. Zo'n negentig rusthuisbewoners vrezen voor hun woonst. De vakbonden herinneren er ook aan dat de renovatiewerkzaamheden steeds op de lange baan zijn geschoven. "En nu kan het OCMW het niet langer doen door financiële moeilijkheden", hekelt El Bouzakhi.

Alternatieven

Mathieu Verhaegen van de vakbond ACOD-CGSP vindt het de verantwoordelijkheid van de gemeente om alternatieven te vinden voor bewoners én personeel. "We hopen dat er een andere oplossing uit de bus komt bij het OCMW. Of ze vinden een nieuw gebouw, of ze moeten de renovatie toch uitvoeren. Alles sluiten, dat is geen oplossing", zo zegt hij aan BRUZZ-reporter Rojin Ferho.

"We gaan nu overleggen met de verschillende vakbonden waarbij we zelf op zoek gaan naar een alternatief. 1 januari 2026, dat is kort dag, maar een gemeente als Schaarbeek moet toch iets kunnen doen voor alle getroffen bewoners en medewerkers."

Het OCMW van Schaarbeek kampt met een tekort van zowat 20 miljoen euro door boekhoudkundige fouten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni