Huis van de Europese geschiedenis lanceert wandeltocht door Brussel over Holocaust

© Belga
23/01/2024

Het Huis van de Europese Geschiedenis heeft dinsdag de virtuele 'IWalk'-wandeling 'Verborgen kinderen, overlevenden van de Holocaust in Brussel' gelanceerd. Dit ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust op 27 januari, de dag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

Met 'Verborgen kinderen, overlevenden van de Holocaust in Brussel' wordt het persoonlijke levensverhaal van Brusselse Holocaust-overlevenden gekoppeld aan de geschiedenis en fysieke locaties in de stad. De verhalen van Michel, Sonia, Helene en Gilbert komen virtueel tot leven tijdens de wandeling.

Wandelaars kunnen nagaan hoe de kinderen van hun ouders gescheiden werden. "Deze kinderen moesten in België ontsnappen aan vervolging door de nazi's, vaak door onder te duiken, hun identiteit te verbergen, een dubbelleven aan te nemen en steun te krijgen van het ondergrondse verzet," aldus het Huis van de Europese geschiedenis in een persbericht.

Zeven historische haltes

De virtuele wandeltocht kent zeven historische haltes op een route van ongeveer twee kilometer. Startpunt is de Lenglentierstraat in de Marollen, eindpunt is de Grote Markt. "Je kunt letterlijk in de voetsporen treden van deze veerkrachtige individuen, die niet alleen de Holocaust overleefden, maar ook decennialang hun verhalen met zich meedroegen," aldus Laurence Bragard, manager formeel leren bij het Huis van de Europese geschiedenis.

Vanaf deze dinsdag kunnen geïnteresseerden de wandeling downloaden via de IWalk-app, beschikbaar op Google Play en in de Apple Store. De app is een educatief programma van de USC Shoah Foundation.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni