Internationale Vrouwendag (3): 'Als alleenstaande moeder heb ik het financieel moeilijk'

Ine D'Hauwers
08/03/2024

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt BRUZZ vijf portretten. Met de hulp van haar broer probeert Besmira Selishta (30) als alleenstaande moeder haar kinderen op te voeden. En dat is niet altijd makkelijk door een gebrek aan financiële middelen. 'De rekeningen van de huur, elektriciteit en gas krijg ik niet betaald. Dat veroorzaakt veel stress.'

Waar woon je?

Ik woon samen met mijn twee kinderen in Schaarbeek. Drie jaar geleden zijn we vanuit Albanië naar Brussel gevlucht.

Hoe oud zijn je kinderen?

Mijn zoon Ärber is 12 jaar, en mijn dochter Alba is 9 jaar. Intussen ben ik vier jaar alleenstaande moeder.

Hoe is jullie gezinssituatie?

We hebben het thuis nogal moeilijk. Ik heb geen geldige papieren. Albanië is geen EU-land, die procedure verloopt erg moeizaam. Op financieel vlak heb ik het daardoor enorm lastig. De rekeningen van de huur, elektriciteit en gas krijg ik niet betaald. Dat veroorzaakt veel stress. Daarnaast heb ik medische zorgen door een oogziekte. Mijn zicht uit één oog is erg slecht. De dokters vinden de oorzaak niet, waardoor ik niet de juiste medicatie kan krijgen. Ik kan zo niet eens op zoek gaan naar werk.

Krijg je hulp van iemand?

Ik heb familie die in België verblijft, maar kan alleen op de hulp van mijn broer rekenen. Hij helpt me met de opvoeding van mijn kinderen en alle kosten. Ook van de vzw Nasci krijg ik steun. Voor de rest sta ik er alleen voor.

Hoe gaan je kinderen om met de situatie?

Mijn kinderen zijn gelukkig. Dat vind ik echt belangrijk. Wij, Albanezen, hebben de gewoonte om eerst voor een ander te zorgen, en dan voor onszelf. Als ik me erg ziek voel, en merk dat mijn kinderen een slechte dag hebben, probeer ik er toch alles aan te doen om ze weer op te beuren.

Wat zou je graag veranderen in je leven?

Ik wil eindelijk de geldige verblijfsdocumenten krijgen. Ik heb al een advocaat gezocht, maar kan dat niet betalen. Als het in orde komt, zou ik snel een job en een betere verblijfplaats kunnen vinden. Daarnaast wil ik beter Frans leren spreken. Ik volg al Franse les, maar besef dat als ik de taal beter zou beheersen, ik meer zou begrijpen van het juridische systeem in België.

Hecht je veel belang aan Internationale Vrouwendag?

Goed dat er op die dag aandacht is voor vrouwenrechten, maar dat zou elke dag het geval moeten zijn. Het is gek dat mensen die dag uitbundig vieren om de dag erna weer op dezelfde manier verder te leven.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Besmira Selishta , internationale vrouwendag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni