@alxdm op X (l.), @magcornelissen (m.) en @michelhenrion op X (r.).

| Een betoger trekt een MR-protestbord naar beneden (l.), oud-MR-schepen Magali Cornelissen omringd door anti-Arizonabetogers (m.), en Mélissa Amirkhizy in de clinch met een betoger.

Geduw en getrek op vrouwenmars ontaardt in politiek moddergevecht op sociale media

TB
© BRUZZ - Belga
10/03/2025

Het fysieke incident tijdens de Wereldvrouwenmars in Brussel op 8 maart blijft ook maandag de politieke gemoederen roeren. "Extreemlinks wil ons het zwijgen opleggen", klinkt het bij de verjaagde MR-betogers. "Het was onvoorzichtig van MR om zich te midden van anti-Arizonabetogers te begeven", reageert de organisatie.

“Hypocriet", "schande", "leugenaar", "stop met het slachtoffer uit te hangen...” De verwijten vliegen over en weer op sociale media en in de pers over feiten die zich hebben afgespeeld op de vrouwenmars zaterdag.

Die mars in het centrum van Brussel kende een woelige start. Een groep van MR-militanten werd er uitgejouwd, bekogeld met water en belaagd, ook werden hun protestborden afgenomen en vertrappeld door geïrriteerde betogers.

Tijdens het incident ontstond er geduw en getrek: MR-lid en oud-schepen Magali Cornelissen belandde op de grond. Zij heeft die dag nog een klacht ingediend bij de politie voor ‘slagen en verwondingen’. Maar op sociale media doen andere video’s de ronde waarop te zien is hoe MR-leden ook tekeer gaan tegen hun tegenstanders.

Video's

Zaterdag sprak Défi-voorzitter Sophie Rohonyi de vrouwenbeweging toe als voorzitter van de Franstalige Vrouwenraad. Daar zou ze het incident volgens voormalig Brussels MR-parlementslid Viviane Teitelbaum hebben "gerechtvaardigd".

"Vrouwen in een democratische partij worden aangevallen, maar Sophie Rohonyi vindt dat niet verrassend? Als partijvoorzitter zorgt haar acceptatie van fysiek geweld ervoor dat ze buiten de democratische arena treedt", uitte Teitelbaum haar ongenoegen op X.

@VivTeitelbaum op X

'Hypocriet'

Daarop noemde Rohonyi MR 'hypocriet' om naar de mars te komen met feministische slogans. "Dat werd door velen als provocerend ervaren."

“MR moet stoppen met een slachtofferrol in te nemen, moet verantwoordelijkheid nemen voor haar keuzes en stoppen met het verspreiden van leugens. Ik vroeg MR om te blijven (tijdens de manifestatie, red.) en te luisteren naar de eisen van feministische verenigingen die (...) verontwaardigd zijn over de aanvallen van de federale regering op vrouwenrechten!", schreef ze op X.

(Lees verder onder de post)

@SophieRohonyi op X

Terwijl het tussen de twee nog even doorgaat, vraagt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez intussen om het ontslag van Sophie Rohonyi als voorzitter van de Franstalige Vrouwenraad als ze haar uitspraken over de manifestatie van afgelopen weekend niet intrekt.

Rohonyi reageerde dan weer dat Bouchez zich daar niet mee moet moeien en dat ze toch al ontslagnemend is tot een nieuwe voorzitter wordt aangesteld.

'Ze riepen dat we racisten waren'

Oud-MR-schepen Magali Cornelissen en MR-gemeenteraadslid Mélissa Amirkhizy, beiden uit Ganshoren, speelden een centrale rol in de ruzie. Het was Cornelissen die op de grond werd getrokken tijdens het voorval. Zij is nog steeds in shock na wat er is gebeurd, zo vertelt ze aan BRUZZ.

"Aan het begin van de betoging nam een groep extreemlinkse activisten ons in het vizier", zo doet ze haar verhaal. "Ze omsingelden ons en riepen dat we racistisch waren, dat laten we niet zomaar zeggen, wij gingen daar tegenin."

"Daarop wilde een man absoluut met mij discussiëren over de situatie van de vrouwen in Gaza. Ik vroeg hem waarom hij het alleen over hen had, en niet bijvoorbeeld over de situatie van vrouwen in Iran of over de vrouwelijke slachtoffers van de aanslag van 7 oktober."

"Maar daarop reageerde hij niet beleefd, ik heb hem dan gezegd dat ik niet verder wou discussiëren. Plots begon een gemaskerde vrouw met een keffiyeh (een kledingstuk dat vaak wordt gebruikt als pro-Palestijns symbool, red.) naar mij te roepen. Ik verstond haar niet, maar ze begon aan mijn protestbord te trekken."

'Omsingeld'

"Ik raakte in het gewoel afgezonderd van mijn groep. Ik probeerde mijn bord te redden, daarop hebben ze mij op de grond getrokken. Ik was volledig omsingeld door activisten. Een groep politieagenten in burger heeft me uit die benarde situatie gered", zo beschrijft Cornelissen.

Volgens de oud-schepen werd er onder meer aan haar haar getrokken en zegt ze nu last te hebben van schaafwonden en blauwe plekken. "De politie heeft me aangeraden om een klacht in te dienen en dat heb ik gedaan."

"Maar wat nog meer pijn doet dan die verwondingen is dat de dag nadien mijn reputatie door het slijk werd gehaald door politici van andere partijen en 'zogenaamde journalisten'. Ze zeiden dat wij zelf andere betogers hebben aangevallen, dat is de wereld op zijn kop, daarmee doen ze de waarheid geweld aan."

“Ik denk niet dat het mogelijk is om aan de volgende vrouwenmars deel te nemen", zo vreest Cornelissen. "De samenleving wordt daarvoor te veel gepolariseerd door die linkse groeperingen. Extreemlinks gebruikt dezelfde tactieken als Poetin en Trump. Ze leggen meningen die hen niet zinnen het zwijgen op. Er moet terug orde in onze samenleving komen.”

Onvoorzichtig

Wat er precies is gebeurd, blijft onduidelijk, zo reageert Marcela de la Peña Valdivia, coördinator en woordvoerder van de Wereldvrouwenmars. "Er duiken intussen video's op die een ander verhaal vertellen dan wat de MR beweert." Ze veroordeelt de fysieke aanvallen op aanwezigen. “Wij als organisator van de vrouwenmars zijn tegen elke vorm van geweld, en zeker tegen geweld op vrouwen.”

Maar ze wijst ook de MR-militanten met de vinger. "Het was niet voorzichtig van de MR-delegatie dat ze zich te midden van een groep betogers tegen het Arizona-beleid hadden begeven. Zeker niet met de politieke boodschappen die ze meedroegen."

"Het incident op 8 maart was een weerspiegeling van de woede over de maatregelen in Arizona. De MR maakt deel uit van deze regering, die met haar koerswijziging naar rechts en de voorgestelde maatregelen op het gebied van werkgelegenheid, zoals pensioenen, vooral vrouwen en mensen in kwetsbare situaties treft."

"Het is in deze context niet erg verstandig om met een MR-bord rond te lopen in een betoging met een gespannen sfeer. Maar let op, in de video zien we slechts drie of vier vrouwen van MR."

"Bovendien hadden we afgesproken met de politieke partijen dat ze achter de groepen van de vrouwenverenigingen zouden blijven, en dat hebben alle andere gedaan."

Voor De la Peña Valdivia blijven politieke partijen welkom op de mars volgend jaar, als ze zich aan de afspraken houden.

De politieke partijen en hun spandoeken of plakkaten moeten daarom meestappen in het blok áchter de vrouwenverenigingen.

RTL-journalist Michel Henrion deelde een video van het incident.

MR-gemeenteraadslid Mélissa Amirkhizy laat op X weten dat ze samen met Cornelissen klacht zou hebben ingediend, niet voor het geweld, maar tegen bepaalde video's die worden verspreid van het incident.

"Magali en ik heb een klacht ingediend wegens smaad en aanzetten tot haat tegen de heer Henrion (een van de journalisten die een video over het incident heeft verspreid, red.). Wij hebben aan deze klacht ook de namen toegevoegd van de mensen die hebben bijgedragen aan de verspreiding van gemanipuleerde informatie."

"Wij danken de politie voor hun professionaliteit, hun oplettendheid en hun onberispelijke werk. Ze konden de video's bekijken die gisteren op de openbare weg zijn gemaakt en waarop onze aanvallen en verwondingen zijn vastgelegd. Wij zullen deze manipulaties niet ongerapporteerd laten en wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat gerechtigheid geschiedt", zo reageert ze in een post op zondag.

De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene kan niet bevestigen of ontkennen aan BRUZZ dat zo'n klacht is ingediend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni