Het Ossegempark tijdens het eerste CORE-festival, in 2022

Koninklijke Commissie wil vaste Brusselse evenementenzone, weg van parken en woningen

Emmanuel Vanbrussel
06/04/2024

De Koninklijke Commissie, een adviesorgaan voor onroerend erfgoed, pleit in de aanloop naar de verkiezingen voor een vaste evenementenzone in Brussel om de parken te ontlasten.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) raadt in haar verkiezingsmemorandum de volgende Brusselse regering aan "om de druk op de historische parken en groene ruimten weg te nemen door in het Brussels Gewest een evenementen- en recreatiezone aan te leggen voor de organisatie van grote feesten, culturele evenementen en ceremonies, en dat op een reeds verhard terrein, weg van de bewoning."

Zo kan het gebruik van historische parken "afgestemd worden op hun specifieke kenmerken en krijgen hun initiële functies, zoals wandelen, zachte recreatie en rust bieden, voorrang op evenementen".

Het adviesorgaan doet dit voorstel na de vaststelling dat "parken met erfgoedwaarde onder druk staan van een toenemend aantal en steeds grotere evenementen die onherstelbare schade toebrengen aan fauna en flora door bodemverharding, geluids- en lichtpollutie."

Ossegempark

Een park dat vorig festivalseizoen in dat verband in de spotlights kwam te staan, is het Ossegempark aan het Atomium. Daar vonden de festivals Couleur Café (70.000 bezoekers), CORE (40.000 bezoekers) en het kleinschaligere Brosella plaats.

Na de eerste twee evenementen stelde landschapsdeskundige Ann Voets, de ondervoorzitter van de Koninklijke Commissie, ter plaatse vast dat "fauna en flora ongelooflijk afzien" van de festivals.

Cathy Allaert uit Laken, die met buurtbewoners in het verzet ging tegen de geluidsoverlast van de festivals in het Ossegempark, wijst ook op het sociale aspect.

"De festivals privatiseren een heel weekend lang de openbare ruimte, terwijl voor veel gezinnen in de buurt de parken belangrijk zijn om een luchtje te scheppen met de kinderen. Vergeet niet dat dit een sociaal achtergestelde buurt is met dichtbevolkte appartementen."

Enkele buurtbewoners plannen volgens haar gerechtelijke procedures tegen de mogelijke geluidsoverlast door Couleur Café, dat tussen 28 en 30 juni plaatsvindt in het Ossegempark.

Ze reageert erg verheugd op het voorstel van de Koninklijke Commissie. De gepensioneerde politiecommissaris stapt overigens in de politiek - als lijsttrekker van de kleine partij Belgische Unie-Union Belge B.U.B - omdat ze eerder zo weinig gehoor vond bij de politici.

Ecoteam

Bij de organisatie van Couleur Café was niemand meteen beschikbaar voor een reactie op het voorstel uit het memorandum. Het festival vond tussen 1994 en 2016 in de Hallen van Schaarbeek plaats, waarna het verhuisde naar Thurn en Taxis.

Door de bouwwerken daar kwam in 2017 de Heizelvlakte en het nabijgelegen Ossegempark in beeld. Een "ecoteam" probeert elk jaar de overlast voor de natuur te beperken.

Tomorrowland, de organisatie achter de CORE-festivals, wil alleen kwijt dat "ze momenteel geen events gepland heeft in Brussel". CORE wordt dit jaar alleen in het buitenland georganiseerd, zo werd vorig najaar aangekondigd.

Voorbeelden

Hoe zou die vaste evenementenzone eruit kunnen zien en waar moet ze liggen? De Koninklijke Commissie zegt zelf "geen specifieke zones voor te stellen", maar schuift enkele voorbeelden uit binnen- en buitenland naar voren: Spoor Oost in Antwerpen, waar de Sinksenfoor binnenkort plaatsvindt, Tempelhofer Feld naast de oude luchthaven van Berlijn en les Nefs in Nantes. Die laatste site doet erg denken aan Thurn & Taxis in Brussel.

"We nodigen de toekomstige Brusselse regering uit om op zoek te gaan naar een reeds verzegelde site, gelegen op voldoende afstand van bewoning, die een polyvalente zone kan worden voor het organiseren van grote feesten, culturele evenementen en ceremonies", zegt het adviesorgaan.

Allaert ziet mogelijkheden aan de Haven van Brussel en de oude industriezones langs het Kanaal. "Dat hoeft zich niet te beperken tot een verhard terrein voor festivals. Je zou er een brede waaier aan culturele opleidingen en activiteiten kunnen groeperen, zodat een nieuwe culturele trekpleister ontstaat, weg van de parken en de woonwijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni