20230527 CORE DAG 1 DSC09473

| Core is een geliefd festival onder feestgangers, maar minder geliefd bij sommige buurtbewoners.

Buurt organiseert zich na CORE-festival tegen ‘gekmakende beats’ op Heizelvlakte

Jasmijn Post
© BRUZZ
31/05/2023

Omwonenden van de Heizelvlakte beginnen zich te organiseren tegen het festivalterrein naast hun deur. Tweehonderd mensen tekenden tot nu toe een petitie tegen geluidsoverlast. Enkele tientallen brieven vertrokken maandag richting burgemeesters, Brusselse partijvoorzitters en de procureur des Konings.

De onvrede over geluidsoverlast door festivals broeit al langer. Vorig jaar ontmoetten enkele buurtbewoners elkaar in een Facebookgroep. Ze hoopten toen dat het CORE-festival in het Osseghempark niet nog eens op dezelfde plaats zou neerstrijken.

Nu dat wel is gebeurd, ondernemen ze verschillende stappen. Al ruim 200 mensen ondertekenden binnen enkele dagen een online en een digitale petitie. De petitie startte op 29 mei, dezelfde dag vertrok een brief naar alle burgemeesters en naar de procureur des Konings.

Een enkeling heeft ook een klacht ingediend bij Leefmilieu Brussel. Het agentschap heeft voorlopig twee klachten ontvangen over het Core Festival van dit jaar. Opvallend: vorig jaar waren er zes klachten.

Uitzondering geluidsnormen

Ter herinnering: CORE kreeg een uitzondering voor geluidsnormen van de burgemeester van de Stad Brussel. Het festival Couleur Café krijgt dat in principe ook, maar in hun petitie komen de buurtbewoners daartegen in protest en vragen ze om de gewone geluidsnormen te doen gelden tijdens Couleur Café.

Dankzij de opschorting van de geluidsnormen heeft Leefmilieu Brussel geen gewone geluidsmetingen afgenomen. Wel heeft de dienst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gecontroleerd of de normen voor versterkt geluid werden nageleefd. De resultaten daarvan zijn nog niet beschikbaar.

Heizel = festivalterrein?

De klachten van de buurtbewoners klinken binnen een bredere context. De laatste jaren neemt het aantal evenementen op de Heizelvlakte gestaag toe. De concerten in het Boudewijnstadion zorgen voor een beperkte overlast, het zijn vooral de festivals na 22.00 uur die een “gekmakende beat” de wereld insturen die buurtbewoners als Cathy Allaert dwarszitten.

Allaert is één van de drijvende krachten achter het protest. Ze betreurt dat de Heizelvlakte het vaste festivalgebied dreigt te worden van de Stad Brussel. “Persoonlijk ben ik voorstander van het idee dat de Heizelvlakte behouden blijft voor de ‘softere’ activiteiten: toerisme, sport, welzijn.”

"We horen de bassen heel sterk, alsof we in een discotheek zijn. Het is vervelend, maar ik stel me voor dat het nog erger is als je dichterbij woont"

bewoonster uit Koekelberg

Het protest blijft trouwens niet beperkt tot de directe buurtbewoners. Een bewoonster uit Koekelberg bevestigt aan BRUZZ dat ze Core ook luid hoorde. “We horen de bassen heel sterk, alsof we in een discotheek zijn. Het is vervelend, maar ik stel me voor dat het nog erger is als je dichterbij woont,” zegt de moeder van een driejarige die de petitie ook heeft ondertekend.

Recent werden geluidsnormen hét gespreksonderwerp in Brussel toen technotempel Fuse moest sluiten. Ook koffiebar Gruun moest zich aan de geluidsnormen houden. Voor festivals CORE en Couleur Café werd wel een uitzondering gemaakt. In principe mag burgemeester Philippe Close (PS) op een dergelijke manier tijdelijk een maatregel opschorten, zo verklaarde Leefmilieu Brussel. Toch blijft het feit dat de geluidsnormen niet gelden voor deze grote festivals veel losmaken. Close wenst voorlopig niet te reageren op de petitie.

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) woont in Laken en reageert wel op de bekommernissen van de buurtbewoners. "Trop is te veel. Het evenwicht tussen recreatie en leefbaarheid is totaal zoek door de enorme schaalgrootte van deze evenementen. Wijkfeesten en kleine concerten: ja. Maar moeten we midden in woonwijken en een van de schaarse groene ruimten een festivalpark organiseren: neen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni