Leefmilieu Brussel: 'Beslissing Close om geluidsnormen af te schaffen perfect wettelijk'

Kevin Van den Panhuyzen, Maxime Simon, Thomas Goossens, Toon Hendrikx
23/05/2023

Core Festival en Couleur Café zullen deze zomer met geen enkele geluidsnorm rekening moeten houden in het Ossegempark. Stad Brussel doet daarmee niets onwettig, reageert Leefmilieu Brussel.

Recent waren geluidsnormen hét gespreksonderwerp in Brussel, toen technotempel Fuse moest sluiten. Ook koffiebar Gruun moest zich aan de geluidsnormen houden. En net als elk jaar zijn geluidsnormen en decibels ook in de weken voor de Zuidfoor een veelbesproken onderwerp bij buurtbewoners. Nu gelden die regels niet voor Couleur Café en Core.

In principe mag burgemeester Philippe Close (PS) tijdelijk een maatregel opschorten. Toch was er volgens gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) weinig transparantie over de beslissing om de geluidsnormen tijdelijk op te schorten. "Er is een wettelijk kader, maar blijkbaar moeten de burgemeester en de grote festivals de regels niet naleven, zonder dat we daar enige uitleg bij krijgen."

Ook voor buurtbewoonsters van de Lakense Triangelwijk - naast het festivalterrein - is het verre van duidelijk: "De regels zouden altijd en overal moeten gelden. Waarom zijn er eigenlijk normen, als je ze zomaar kan afschaffen?"

De buurtbewoners hebben gemengde gevoelens over de festivals. Er zijn buurtbewoners voor wie het voldoende is om een raam te sluiten als ze geen muziek willen horen. Anderen buurtbewoners vinden de geluidsoverlast tijdens de zomerfestivals aanzienlijk. Eén buurvrouw ontvlucht de stad tijdens die dagen met een klein groepje buren.

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni