Fuse terug naar af: strenge geluidsnormen opnieuw van toepassing

1831 DANSEN Fuse 2 1831 DANSEN Fuse 2
© Ivan Put
| De ingang van nachtclub Fuse
© Ivan Put
| De ingang van nachtclub Fuse
Updated: 14-03-2023 - 20:32

Het Milieucollege van het Brussels gewest heeft op 6 maart de meest recente beslissing van Leefmilieu Brussel vernietigd in het dossier van de technoclub Fuse. Dat heeft de Brusselse milieuadministratie dinsdag bekendgemaakt. Daardoor kan Fuse weer zoals vroeger de deuren openen. Ze moet zich wel opnieuw aan de strenge normen houden.

Begin januari kondigde Fuse aan dat het de deuren zou sluiten omdat het volgens de uitbater "onmogelijk was een club in deze omstandigheden te openen". Leefmilieu Brussel had beslist, na klachten van een buurman om de discotheek een geluidsnorm van 95 decibel op te leggen en dat ze om 2 uur de deuren moest sluiten.

Fuse tekende eind januari beroep aan, waarna Leefmilieu Brussel zijn beslissing aanpaste: er kwam een overgangsperiode van twee jaar waarin Fuse twee keer per week tussen 23 uur en 7 uur open zou mogen gaan met een limiet van negentig evenementen per jaar, en de geluidsnorm zou variƫren naarmate de drukte en de uren van de opening.

Het Milieucollege heeft die overgangsperiode nu vernietigd. Ze deed dat om formele redenen. Volgens het Milieucollege hield de beslissing een wijziging van de voorwaarden van de milieuvergunning in, een bevoegdheid van de stad Brussel. Leefmilieu Brussel kan alleen beslissen over een gedeeltelijke of volledige sluiting, zo oordeelt het Milieucollege. "Dit brengt ons terug naar de oorspronkelijke situatie", zegt Leefmilieu Brussel. Fuse mag dus de deuren opnieuw openen onder de regels van de oorspronkelijke milieuvergunning.

Dat is niet meteen goed nieuws, want het betekent dat de geluidsnormen strikt moeten worden nageleefd zoals die in de besluiten staan over buurtlawaai, de ingedeelde inrichtingen en het versterkt geluid. Van zodra er een klacht van een buur is en de normen overschreden blijken te zijn, zal Leefmilieu Brussel opnieuw maatregelen moeten nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?