Buurtbewoners Zuidfoor gaan zelf geluidsmetingen doen

BVR
© BRUZZ
24/07/2021

Omdat Leefmilieu Brussel nog geen geluidsmetingen heeft uitgevoerd, doen de buurtbewoners van de Zuidfoor dit nu zelf. Ze hebben daartoe een bureau onder de arm genomen. Die metingen kunnen ertoe leiden dat foorkramers verplicht worden om een zichtbare decibelmeter op te hangen.

De geluidsmetingen worden volgende week uitgevoerd. "We hebben dat al sinds mei aan Leefmilieu Brussel gevraagd, tevergeefs", zegt Goedele Desmet van buurtcomité Green Connections. Nu moeten de buurtbewoners zelf voor de metingen betalen.

In een reactie laat Leefmilieu weten dat de kermis er nog maar sinds 17 juli staat, en de inspecteurs door andere dossiers nog niet aan metingen op de foor zijn toegekomen.

"Daarenboven is het niet de taak van de inspecteurs om het lawaai van de gehele Zuidfoor te meten", klinkt het bij de inspectiedienst van Leefmilieu Brussel. "Zij moeten toezien op de naleving van de wetgeving, en die geldt voor elk kraam apart."

Wel kunnen buurtbewoners via procedure 'Artikel 10' een collectieve klacht neerleggen bij de burgemeester of minister van Leefmilieu. Als de politiek die klacht ontvankelijk verklaart, kan Leefmilieu Brussel wel een geluidssstudie uitvoeren voor het geheel aan lawaai, klinkt het nog.

Geluidsmeter hangen

Dat die attracties lawaaierig zijn, lijdt geen twijfel. Omdat de limiet van 80 decibel vroeger voortdurend werd overschreden, heeft de Stad Brussel dit jaar de geluidsnormen gewoon verhoogd: van 80 naar 95 decibel.

Die wijziging in het reglement verbaast Vincent Cauchie, chef inspectie van Brussel Leefmilieu. "Persoonlijk was ik daar niet op de hoogte van", zegt hij aan BRUZZ. "Maar een collega vertelt me dat er in mei daar effectief een vergadering over is geweest, en we toen op de mogelijke gevolgen hebben gewezen."

Die gevolgen hebben te maken met de Gewestelijke norm van 85 decibel (A). "Als die wordt overschreden, gemeten over 15 minuten, dan moet men pictogrammen hangen op de attracties, en een display ophangen die permanent het gemeten geluidsniveau aangeeft", aldus Cauchie.

Die displays zijn nu nergens te zien.

De metingen van de buurtbewoners zouden dus wel eens gevolgen kunnen hebben.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni