| Het kraam van Junior De Corte op de Zuidfoor

Ook Zuidfoor krijgt uitzondering op geluidsnormen

JP , MVDH
© BRUZZ
24/05/2023
Updated: 25/05/2023 18.18u

Nadat dinsdag bekend werd dat er voor Couleur Café en Core een uitzondering geldt op vlak van geluidsnormen, blijkt dat ook voor de Zuidfoor zo'n gunstmaatregel wordt genomen.

Core Festival en Couleur Café zullen deze zomer geen geluidsnormen gelden ten aanzien van de wetgeving rond buurtlawaai. Dat besliste burgemeester Philippe Close (PS). Ook voor het Hangar Festival aan het Kasteleinsplein, het festival Balkan Trafic en voor de Zuidfoor gelden de geluidsnormen deze zomer niet. Dat laat een medewerker van Close weten aan BRUZZ.

Recent waren geluidsnormen hét gespreksonderwerp in Brussel, toen technotempel Fuse moest sluiten. Ook koffiebar Gruun moest zich aan de geluidsnormen houden. Elk jaar zijn geluidsnormen en decibels ook in de weken voor de Zuidfoor een veelbesproken onderwerp bij buurtbewoners.

Bewoners van de wijken rondom deze kermis klagen al jaren over geluidsoverlast. Ze namen daarom al eerder het heft in eigen handen en voerden zelf geluidsmetingen uit. Ze stelden vast dat de toegelaten waardes ruimschoots overschreden werden en vroegen tevergeefs om de kermis te verhuizen naar de Heizel.

Carte Blanche

Georges Delisse van Leefmilieu Brussel wijst er echter op dat burgemeester Close volledig in zijn recht staat om een uitzondering op het zogenaamde “besluit betreffende de strijd tegen het buurtlawaai” toe te kennen. “Op voorwaarde dat het een evenement betreft van beperkte duur. Anders zouden er simpelweg nooit openluchtevenementen kunnen plaatsvinden, want je stoort altijd wel iemand.”

Toch betekent de uitzondering geen volledige carte blanche. “De regels voor versterkt geluid tijdens publieke evenementen blijft immers wel nog van toepassing.” Die regeling heeft tot doel het publiek in onder meer feestzalen en openluchtfestivals te beschermen tegen de hinder die krachtig versterkt geluid kan teweegbrengen en hanteert daarbij eveneens maximale geluidsniveaus, al zijn die een pak minder streng. Zo valt de Zuidfoor binnen de wetgeving rond versterkt geluid in de zogenaamde eerste categorie tot 85 decibel, ongeveer het geluid van een zware vrachtwagen of een harde schreeuw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , geluidsnormen , Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni