| Een protestactie tegen een eventuele uitzetting, daterend van voor het akkoord (archiefbeeld).

Akkoord over tijdelijke bezetting voormalig woonzorgcentrum Van Zande

© Belga
01/03/2024
Updated: 01/03/2024 16.10u

Na maanden bezetting van het voormalig woonzorgcentrum Van Zande in Sint-Jans-Molenbeek is er een akkoord: de bezetters mogen voorlopig blijven. Het akkoord werd afgesloten na overleg met het Gewest, de vorige eigenaar Korian, en de toekomstige eigenaar vzw Centre Hospitalier Jean Titeca (CHJT).

Een honderdtal mensen zonder papieren verblijft sinds eind oktober in het voormalige woonzorgcentrum in Molenbeek. De tijdelijke bezettingsovereenkomst stelt de bezetters van het pand aan de Gentsesteenweg in staat om nog een tijd in het pand te verblijven.

Zorgbedrijf Korian reageert "verheugd" op het akkoord. Eerder kreeg het bedrijf van de vrederechter gelijk over de bezetting van het gebouw en dreigde daardoor de uitzetting van de bewoners. Zij en het collectief Front tegen Uithuiszettingen voerden op hun beurt verschillende acties om hun situatie aan te kaarten.

Dit weekend kwamen de partijen dan toch tot een oplossing. Volgens Korian kunnen de bewoners nu "in het pand kunnen verblijven totdat de overheid een andere menswaardige oplossing voor hen vindt," aldus ceo Dominiek Beelen. Het zou minstens om enkele maanden gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni