Na twee avonden van rellen voor, tijdens en na de bekerfinale pleit korpschef Michel Goovaerts voor strengere supportersregelingen. Volgens hem is de verplichte combiregeling – waarbij fans enkel toegang krijgen via georganiseerd vervoer – een deel van de oplossing om toekomstige incidenten te vermijden. “We zijn er voorstander van om dat ook bij bekerwedstrijden structureel in te voeren,” zegt hij.

© Bart Dewaele
| Michel Goovaerts, korpschef politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.
Korpschef na voetbalrellen: 'Voer combiregeling in voor bekerwedstrijden'
Michel Goovaerts, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, maakt de balans op van de rellen op zondag en maandag naar aanleiding van de bekerfinale tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. "We zullen nu een evaluatie maken met Pro League, de burgemeester en de minister van Binnenlandse Zaken. Ik zie de minister in de loop van de week, hij heeft ook gesprekken met de andere partijen gepland."
De politie is in ieder geval vragende partij om de combiregeling uit te breiden naar de bekerwedstrijden. Voor risicowedstrijden binnen de Jupiler Pro League is de regeling al verplicht: supporters moeten op voorhand een gecombineerd ticket voor de wedstrijd en het vervoer kopen. Zonder dat combiticket komen ze het stadion niet in.
"De bus van de supporters stopt niet onderweg en rijdt letterlijk het stadion binnen," legt Goovaerts uit. "De bus stopt achter de tribune in een vak, vanwaar ze rechtstreeks naar hun zitplaatsen gaan."
Ook voor internationale bezoekers geldt een soortgelijke regeling: zij worden onder politiebegeleiding naar het stadion gebracht en na de wedstrijd met de bus teruggevoerd. Dat systeem heeft meerdere voordelen: supporters komen niet in het stadscentrum, ze kruisen elkaar niet, en de controle op tickets is strikter. Tickets doorverkopen wordt daardoor veel moeilijker.
Tijdens de finale van de Beker van België afgelopen zondag gold die regeling niet. De organisatoren hanteerden een ander concept: er waren twee aparte supportersdorpen, één voor Club Brugge en één voor RSC Anderlecht. "Dat systeem werkt ook," zegt Goovaerts, "want het gros van de supporters respecteert het en gaat daarheen. Ze vinden er muziek, eten en drinken."
'Ontsnapte' supporters
Omdat de supporters zelf hun weg naar het stadion moesten zoeken, ontstonden op verschillende plekken incidenten. Zaterdagavond waren er al de eerste opstootjes, die de politie kon ontmijnen. Op zondagochtend kwamen Brugge- en Anderlecht-supporters naar het centrum, waar de politie erin slaagde hen van elkaar gescheiden te houden. Vervolgens werden ze – in overleg – via de metro naar het Heizelplateau gebracht.
De groepen supporters werden op de metro gescheiden gehouden. Bij de Anderlecht-supporters verliep de verplaatsing vlot. "De Brugse fans richtten vanaf metrohalte Sint-Katelijne schade aan aan de voertuigen," zegt Goovaerts. "Deuren werden vernield, en de metro kwam tot stilstand. Voor de MIVB was het een hele uitdaging om een vervangend voertuig in te zetten. De supporters zaten ondertussen vast. Een vijftigtal van hen is uiteindelijk te voet naar het stadion gegaan, via het kanaal en Molenbeek."
Daar bedreigden ze de inwoners en vernielden ze een handelszaak, waarbij ook de uitbater en zijn zoon werden aangevallen. Buurtbewoners begrijpen niet waarom de politie niet sneller ter plaatse was. “Ik begrijp de vraag waar we bleven,” zegt Goovaerts. “Maar op het moment dat mensen te voet in verschillende richtingen vertrekken, duurt het even voor we opnieuw georganiseerd zijn.”
"Zodra we wisten dat er een groep was verdwenen, hebben we capaciteit vrijgemaakt aan de Heizel, waar de sfeer trouwens ook behoorlijk grimmig was. Onze agenten troffen de Brugge-aanhangers aan bij die doe-het-zelfzaak. We hebben hen vervolgens geëscorteerd tot aan het stadion."
Ik begrijp de vraag van de Molenbekenaars waar we bleven, maar op het moment dat mensen te voet in verschillende richtingen vertrekken, duurt het even voor we opnieuw georganiseerd zijn”
Korpschef politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene

Vijftien metrostations surveilleren 'niet evident'
"Er circuleerde informatie waaruit zou blijken dat de uitbater van de doe-het-zelfzaak zwaargewond was geraakt. Dat leidde tot grote frustratie bij jongeren uit de buurt. Onderweg naar het Heizelplateau hebben we grote groepen die de Brugse supporters wilden aanvallen kunnen tegenhouden. Die confrontatie hebben we kunnen voorkomen in de Modelwijk."
Toch liep het nog mis. "Molenbeekse en Brusselse jongeren wisten dat een aantal Brugse supporters via het centrum zou terugkeren. Zij kennen het metronetwerk goed en hebben hen opgewacht. Het gaat om een vijftiental metrostations: het is niet evident om die allemaal tegelijk te surveilleren, bovendien bleef ondertussen ook de spanning tussen de supportersgroepen nog aanwezig."
Zo kwam het dat Brugse supporters op verschillende plekken werden aangevallen, onder meer aan Clemenceau en het Zuidstation. "Dat laatste incident was het zwaarste, een supporter van Brugge kreeg een schot in zijn enkel."
De korpschef vraagt nog dat de Pro League strenger toeziet op vuurwerk in stadions en voorkomt dat het wordt binnengebracht. Tot slot moeten stadionverboden beter worden opgevolgd. En ook daarin speelt de combiregeling een rol: "Dat is een stukje van de puzzel, omdat de kans op doorverkoop van tickets dan veel kleiner is."
Lees meer over: Samenleving , rellen , Beker van België , brugse hooligans