Koudeplan: Rode Kruis breidt capaciteit noodcentrum Anderlecht uit

© BRUZZ
15/01/2024

In het kader van het koudeplan voor thuis- en daklozen opende het Rode Kruis vorige week een noodcentrum voor de opvang van honderd alleenstaande mannen die de nacht noodgedwongen op straat doorbrengen. Omdat het centrum volzet is, komen daar deze week 88 plaatsen bij.

Het opvangcentrum in Anderlecht biedt 24/7 onderdak aan alleenstaande mannen die er minstens een week kunnen verblijven. Bewoners krijgen drie maaltijden per dag, hygiëneproducten en douches, en worden begeleid door een team van het Rode Kruis, bestaande uit betaalde medewerkers en vrijwilligers.

Sinds de opening van het opvangcentrum registreerde het Rode Kruis al 637 overnachtingen. Het centrum blijft minstens een maand operationeel, maar kan langer openblijven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze week zal het opvangcentrum geleidelijk uitbouwen naar 188 plaatsen, om aan meer mensen ruimte te kunnen bieden.

Humanitaire Hub en opvangcentra

Tegelijkertijd blijft het Rode Kruis ook andere winterse activiteiten in het hele land opvoeren, met name in Brussel met vier dagopvangcentra in Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe, Ganshoren-Koekelberg en Elsene.

De Humanitaire Hub, geopend in samenwerking met andere organisaties en zeven dagen per week toegankelijk, voorziet dan weer in de dringende behoeften van migranten. Ook exploiteert het Rode Kruis nog twee opvangcentra in Brussel met in totaal ongeveer 210 plaatsen: het centrum Belliard en het Train Hostel in Schaarbeek, dat voornamelijk gezinnen met kinderen herbergt.

Tot slot gaan 250 vrijwilligers regelmatig de straat op om hulp te bieden en mensen al dan niet door te verwijzen naar de bestaande opvanginitiatieven, zoals dat in Anderlecht. Sinds maandag zijn die rondes opgevoerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni