In de Vootstraat in Sint-Lambrechts-Woluwe, werd een everzwijn gesignaleerd

BRUZZ/Google Earth

| Het everzwijn werd onder meer gesignaleerd in de Vootstraat in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Leefmilieu Brussel gaat het everzwijn in het Woluwepark vangen

JP
© BRUZZ
02/06/2024

Het everzwijn dat sinds een aantal maanden in het Woluwepark rondzwerft, mag gevangen worden om het te laten uitzetten in een meer natuurlijke omgeving. Dat heeft burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) beslist. Volgens Leefmilieu Brussel wordt het wilde dier namelijk ook steeds vaker buiten het park gesignaleerd.

De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoît Cerexhe (Les Engagés), heeft afgelopen vrijdag een akkoord bereikt met Leefmilieu Brussel over de verhuizing van het everzwijn uit het Woluwepark. Hij had eerder al aangegeven dat hij het dier weg wilde hebben, omdat het voor gevaarlijke situaties kan zorgen in het verkeer.

Sinds eind mei zorgt het everzwijn voor ophef, nadat buurtbewoners regelmatig filmpjes van het dier plaatsten. Leefmilieu Brussel meldt aan BRUZZ dat het dier ook steeds vaker buiten het park wordt gezien en steeds meer gewend raakt aan menselijke aanwezigheid.

"Ik heb niets tegen de terugkeer van wilde dieren in onze stedelijke omgeving, integendeel, maar als burgemeester moet ik ook elk potentieel gevaar voorkomen," zegt burgemeester Cerexhe tegen La Capitale. Het plan is daarom om het everzwijn te verplaatsen naar een geschiktere omgeving, zoals een bos verder buiten de stad. Concrete plannen voor de locatie zijn er nog niet, maar het everzwijn zal in België blijven.

Everzwijn gespot sinds april

Ter herinnering: het everzwijn werd voor het eerst gezien in april van dit jaar. Het dier roept uiteenlopende reacties op. Sommige wandelaars zijn gefascineerd en vinden het spannend om zo'n wild dier te kunnen spotten. Maar anderen maken zich toch zorgen.

Leefmilieu Brussel meldt dat het everzwijn een beschermde status heeft en het niet eenvoudig is om het dier te verplaatsen. De burgemeester werkt daarom aan een gemeentelijk besluit om de uitzetting van het everzwijn wettelijk te omkaderen, bevestigt zijn kabinet.

Datum voor de verhuizing is er nog niet

Een datum voor de uitzetting van het everzwijn is er nog niet. "We zijn al wel begonnen met een terreinonderzoek om de favoriete locaties van het everzwijn in kaart te brengen," zegt Pascale Hourman van Leefmilieu Brussel. "Daardoor kunnen we een analyse maken en de beste aanpak kiezen."

Ondertussen herinnert Leefmilieu Brussel aan enkele regels: houd honden aan de lijn en blijf op afstand van het everzwijn als je het tegenkomt. Gebruik vooral geen stokken of andere voorwerpen om het everzwijn weg te jagen en voer het dier niet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni