Belga

| Een leerling probeert wegwijs te geraken in de Brusselse digitale wereld (archiefbeeld).

Minister kondigt maatregelen aan na vermoedens van fraude bij Brussels IT-agentschap

AB
12/04/2024

Bij het gewestelijke informaticacentrum paradigm.brussels zijn vermoedens van ernstige fraude. Volgens Le Soir werd er onder meer voor 70.000 euro besteed aan golfmateriaal. Ook wordt de algemeen directeur beschuldigd van autoritair wangedrag.

Het zou al maanden rommelen bij paradigm.brussels, het gewestelijk agentschap verantwoordelijk voor IT. De organisatie werkt voornamelijk samen met vzw Iristeam. Een aanzienlijk deel van het personeel hekelt het beleid van directeur Nicolas Locoge, schrijft Le Soir.

Locoge wordt ervan beschuldigd zich autoritair te gedragen. Bovendien wordt een aantal van zijn uitgaven in twijfel getrokken. Vooral opvallend is een bedrag van 70.000 euro dat Locoge besteed heeft aan golfmateriaal.

Op vragen van Le Soir over de relevantie van die uitgaven zegt Locoge dat het ging om een marketingevenement. Wat de organisatie zelf betreft geeft hij toe dat er spanningen zijn vanwege de "invoering van een strategische visie die bij bepaalde personeelsleden op sterke weerstand stuit."

Locoge is momenteel met ziekteverlof.

1817 Bernard Clerfayt 4

| 1817 Bernard Clerfayt 4

Nodige maatregelen

De verantwoordelijke minister Bernard Clerfayt (Digitalisering, Défi) wil de situatie laten onderzoeken, zegt hij in een reactie. “Als de gerapporteerde feiten kloppen, zal ik de nodige maatregelen nemen."

Het kabinet van Clerfayt werd in de winter gewaarschuwd voor budgetoverschrijdingen, een problematische reorganisatie en verdachte sponsoring bij paradigm.brussels. “Zodra we ons bewust werden van bepaalde elementen, hebben we de algemene leiding in twijfel getrokken en om een duidelijke en volledige uitleg gevraagd”, aldus Clerfayt. De situatie wordt opgevolgd, klinkt het verder.

29887425-paradigm2.png

Het logo van paradigm.brussels

In juli 2023 waarschuwde het kabinet paradigm.brussels dat de begroting onder controle moest worden gehouden, nadat er was vastgesteld dat de uitgaven voor 2022 met 9,2 miljoen euro waren onderschat. Enkele maanden later, in december, werd de directie van het agentschap opgedragen dat de aanwerving van nieuwe directeuren en personeel eerst moest worden voorgelegd aan het kabinet van Clerfayt. Vervolgens werd twee maanden geleden een taskforce opgericht waarna alle sponsor- en samenwerkingsactiviteiten tijdelijk bevroren werden.

20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

| 20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

Geen consequenties

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) spaart haar kritiek niet op Clerfayt. Ze zegt vorig jaar al een parlementaire vraag te hebben gesteld over de werking van paradigm.brussels. Hoewel er toen al bleek dat er dubieuze uitgaven werden gedaan door het agentschap, volgden er geen consequenties.

“Het aantal externe consultants groeide van 90 in 2019 naar 183 in 2022", aldus de politica. "En in dezelfde periode steeg het budget voor externe consultancy van 6,8 miljoen euro naar 17 miljoen euro. (...) Hoewel ik destijds alarm sloeg, is er weinig actie ondernomen door Clerfayt om de leiding van het agentschap ter verantwoording te roepen.”

Debaets eist nu dat er dringend ‘een grondige audit’ van paradigm.brussels komt.

Ook parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés) is kritisch. Minister Clerfayt is "verbazingwekkend passief" geweest is na de eerste signalen, schrijft hij op X. De Beukelaer vraagt zich af waarom eerdere herhaalde vragen om een audit niet beantwoord werden. Het parlementslid vraagt zich ook af of paradigm.brussels in staat is de verhuizing van de servers, voorzien in september, uit te voeren zonder dat de dienstverlening in gevaar komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , informatica , IT , Paradigm , paradigm.brussels , Bernard Clerfayt , Défi , management , economie , fraude , misstanden , Bianca Debaets , Christophe De Beuckelaer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni