Nieuwe aanval tegen schoonmaakploeg Brabantwijk: 'Kunnen dienstverlening niet garanderen'

Jasmijn Post, Renée Vervaet
© BRUZZ - Belga
13/06/2024
Updated: 14/06/2024 18.06u

De directie van Net Brussel kan het werk van haar schoonmaakploegen in de Brabantwijk niet langer garanderen. Dat besluit het agentschap na een zoveelste geval van agressie tegen een van zijn personeelsleden afgelopen dinsdagochtend. De maatregelen die eerder werden genomen om de veiligheid van de medewerkers te garanderen, zijn volgens het agentschap niet voldoende.

Een schoonmaker van Net Brussel werd dinsdagochtend bij zijn arm gegrepen door iemand die onder invloed van alcohol of drugs was. De schoonmaker heeft zich kunnen losrukken. "De situatie was heel bedreigend en dat is niet de eerste keer," zegt Adel Lassouli, woordvoerder van Net Brussel. "De persoon in kwestie gaat een klacht indienen."

De laatste maanden stapelt het aantal incidenten zich op in de Brabantwijk, aldus Lassouli. Eind april werd een medewerker van de schoonmaakploeg ook aangevallen. Het zijn vooral de schoonmaakploegen die geviseerd worden, zij zijn vaak enkele uren achter elkaar op het terrein.

"Soms zijn er automobilisten in de wijk die lachgas nemen en heel snel rijden," zegt hij. “Ze zien onze medewerkers en rijden er rakelings langs.” Lassouli: "Zelfs sekswerkers trekken weg en zeggen dat ze in hun hele carrière nog nooit zoiets hebben gezien," haalt hij een recent artikel in De Standaard aan.

De directie van Net Brussel laat daarom weten dat de schoonmaakploegen de dienstverlening niet kunnen garanderen in de Brabantwijk. Dat betekent dat de medewerkers hun werk nog wel zullen doen, maar alleen als ze niet worden lastig gevallen. Als ze zich onveilig voelen, zullen ze de wijk overslaan.

Maatregelen waren niet voldoende

Ter herinnering: Net Brussel heeft begin mei met de gemeenten Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, de politiezone Noord en het gewestelijke agentschap safe.brussels al verschillende oplossingen uitgewerkt. In mei werd een pilootproject gestart: de schoonmaakploeg begon voortaan iets later op de ochtend om zo meer sociale controle te hebben, ook kregen ze begeleiding van gemeenschapswachten van de gemeente.

"Het pilootproject was bedoeld om te kijken hoe de gemeenschapswacht zijn werk doet, zodat onze medewerkers deze vaardigheden kunnen toepassen," zegt Lassouli. Dat ziet de woordvoerder van Net Brussel voorlopig niet direct gebeuren. "Onze medewerkers moeten klaar zijn om te de-escaleren, dat zeker. Maar er is een verschil tussen de-escaleren en grootstedelijke problemen aanpakken, zoals drugshandel."

"Een aantal maatregelen zou de veiligheid van de medewerkers van Net Brussel kunnen verbeteren," sluit Lassouli af. Zo bestaat er een verbod op de verkoop van lachgas, maar dit wordt niet gehandhaafd: het zou nog te koop zijn in de Brabantwijk. Ook zou een alcoholverbod in de gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node kunnen helpen. "We gaan hierover verder overleggen met met onder meer de gemeente Schaarbeek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Net Brussel , Brabantwijk , Adel Lassouli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni