Na een vernietigende audit voor Logement Molenbeekois begin 2019 heeft een nieuwe directie voor verbetering gezorgd bij de sociale huisvestingsmaatschappij. Dat blijkt uit een nieuwe audit. "Er is een goede opvolging van wat we gevraagd hebben."
Nieuwe audit: Logement Molenbeekois 'op de goede weg'
Aankoopprocedures die niet gevolgd worden, een willekeurig loonbeleid, onbekwaamheid en nalatendheid: een vernietigend extern rapport stelde in 2019 het totale gebrek aan controle en het wanbeheer van de sociale huisvestigingsmaatschappij Logement Molenbeekois aan de kaak. De Brusselse Huisvestingsmaatschappij (BHGM) richtte erna een interne dienst voor audits op.
Alle zestien Brusselse openbare vastgoedmaatschappijen hebben intussen zo'n audit achter de rug. Maar Joëlle Maison (Défi) wilde donderdag in het Brussels parlement vooral weten hoe het nu gesteld is met Logement Molenbeekois, dat 3.400 sociale woningen in Molenbeek verhuurt. De sociale huisvestigingsmaatschappij blijkt, vier jaar na de vernietigende vorige audit, op de goede weg.
"Volgens de audit zijn de belangrijkste benodigde veranderingen al van kracht," antwoorde staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). "Andere worden nu geïmplementeerd of bestudeerd. Het belangrijke werk en de kwaliteit van wat het nieuwe managementteam de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, moet onderstreept worden."
Niet alle problemen zijn opgelost. "Het risico is op vier domeinen nog altijd hoog," aldus Ben Hamou. "Te weten het bestuur, de aankoopprocedure, het beheer van de stocks en het beheer van de huurachterstanden."
Stevige weerstand
Vooral het bestuur springt in het oog. Bij de oudere werknemers is stevige weerstand tegen de doorgevoerde veranderingen, een communicatieplan is afwezig. "Er is altijd weerstand bij veranderingen," verduidelijkt Yves Lemmens, directeur-generaal van de BHGM.
"Vroeger waren er geen echte regels, alles werd mondeling afgesproken: wanneer je begint, eindigt, wat je doet. Maar dat kan alleen maar op basis van vertrouwen, en je moet dat ook kunnen evalueren." Een van de aanbevelingen van de audit is dan ook een breed gecommuniceerd en duidelijk intern reglement.
"Intussen zijn er heel veel gesprekken geweest met het personeel," vervolgt Lemmens. "Er zijn ook mensen die weigeren om mee te evolueren. Met hen gaan we gesprekken aan om te horen waar die weerstand zit. Maar als ze geen goede reden hebben, komen er sancties. Anderzijds: van diegenen die meer verantwoordelijkheden opnamen, ging het loon omhoog."
Achttien aanbevelingen
Andere domeinen waar nog altijd een hoog risico bestaat, zijn de openbare aanbestedingen die zeker voor kleine aankopen onvoldoende gecontroleerd worden, de controle van de stock en het feit dat er twee directies zijn voor het beheer van de achterstallige huurgelden. "Niet dat het niet werkt, maar een probleem splitsen is nooit goed. Eén verantwoordelijke zou beter zijn."
De audit formuleerde in totaal achttien aanbevelingen, die het management van Logement Molenbeekois al in een actieplan goot. "De volgende stap is de opvolging ervan. Maar we zijn op de goede weg, mede dankzij de nieuwe directie en ook het personeel. Er is een goede opvolging van wat we gevraagd hebben. Nu moeten we het nog wat tijd geven."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , le logement molenbeekois , wanbeheer , audit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.