| Arbeiders aan het werk in de fabriek van Audi in Vorst.

371 tijdelijke medewerkers verliezen baan bij Audi Brussel, De Croo ontmoet CEO

AB
© Belga
28/03/2024
Updated: 28/03/2024 21.28u

Bij Audi Brussel in Vorst verliezen 371 uitzendkrachten hun baan. Dat bevestigt de woordvoerder van Audi Brussel. Het ABVV heeft na de bekendraking van het nieuws een stakingsaanzegging ingediend. Op zijn beurt heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdag in de vooravond, samen met vertegenwoordigers van de Audigroep, de toekomst van de site in Vorst besproken.

Volgens Franky De Schrijver, de hoofdafgevaardigde van het ABVV bij Audi Brussel, is op een ondernemingsraad donderdag meegedeeld dat de productiesnelheid afgebouwd wordt. Daarom worden 371 interimcontracten stopgezet. Reden zou de beperkte vraag zijn naar elektrische modellen.

Begin vorige maand al, toen de band voor twee weken stillag in de fabriek, klonk het in vakbondsmiddens dat er mogelijk nog extra weken tijdelijke werkloosheid ingevoerd zouden worden. Er werd toen ook een verlaging van de productiesnelheid bekeken, klonk het.

Koude douche

"Toch had niemand verwacht dat het zo snel zou gebeuren", zegt De Schrijver. "Het is een koude douche. Er was geen voorbereidend gesprek, terwijl de impact enorm is. We hadden een tussenstap verwacht, gehoopt om tot een compromis te komen en mensen aan boord te houden, maar dat bleek niet mogelijk."

De Schrijver zegt dat ook op dit moment de band stilligt, en dat de stakingsaanzegging ingaat wanneer die tijdelijke werkloosheid eindigt, op 8 april. Dat de productiesnelheid verminderd wordt, zou wel minder tijdelijke werkloosheid betekenen, al is dat beperkt.

Nog volgens het ABVV is aan de directie gevraagd om al volgende week te overleggen. De aanzegging geldt niet alleen voor uitzendkrachten, maar ook voor vast personeel.

Zware beslissing

In een persbericht bevestigt Audi Brussel-woordvoerder Peter D'hoore dat de interimcontracten niet verlengd worden, een beslissing die "zwaar" valt om te nemen. "Uitdagende economische omstandigheden en het gebrek aan voorspelbaarheid van subsidies in sommige markten zorgen momenteel voor een zekere terughoudendheid bij de klanten om volledig elektrische voertuigen te kopen", klinkt het. "Aangezien we bij Audi Brussel uitsluitend elektrische auto's produceren, zijn we betrokken en moeten we ons productieprogramma aanpassen."

Taskforce

Donderdag in de vooravond meldde het kabinet van Alexander De Croo (Open VLD) dat de premier de CEO van Audi Brussels heeft ontmoet. Samen met vertegenwoordigers van de Audigroep bespraken ze de toekomst van de site in Vorst.

In februari kondigde De Croo in de Kamer al aan dat er een taskforce zou komen rond Audi Brussels, nadat was bekendgeraakt dat de nieuwe generatie van het luxe SUV-model Q8 e-tron vanaf 2027 niet meer in de fabriek van Vorst zal worden geproduceerd.

Donderdag meldt De Croo dat die taskforce met vertegenwoordigers van de regionale regeringen begin april voor het eerst bijeen zal komen. De eerste resultaten van die taskforce moeten er zijn in mei

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Audi Brussel , Audi Brussels , collectief ontslag , ontslag , arbeidsmarkt , economie , Brussel economie en werkgelegenheid , Vorst , audi vor , Audi Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni