Brandweer Brussel

| De brand vond plaats in de Hippolyte Boulengerlaan in Ukkel.

Oververhitte fietsbatterij oorzaak van appartementsbrand in Ukkel

© Belga
17/05/2024

In de Hippolyte Boulengerlaan in Ukkel heeft afgelopen nacht een brand gewoed in een flatgebouw. Daarbij raakten twee personen bevangen door de rook. Eén appartement is door de brand ook minstens tijdelijk onbewoonbaar. Oorzaak van de brand was een oververhitte batterij van een elektrische fiets. Dat meldt de Brusselse brandweer.

De brand in het flatgebouw van twee verdiepingen, met in totaal zes appartementen, werd opgemerkt rond 01.20 uur. Bij aankomst van de brandweer bleek het vuur te woeden in een appartement op de gelijkvloerse verdieping. "Alle bewoners van het gebouw werden geëvacueerd en de twee bewoners van het getroffen appartement, een moeder en haar volwassen zoon, werden ter plaatse verzorgd door de MUG-arts omdat ze licht bevangen waren door de rook", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"Een wasplaats en een bureau in het appartement zijn volledig vernield door het vuur en in de andere delen van het appartement is er rookschade. Dat appartement is onbewoonbaar en de bewoners worden opgevangen door familie."

Tips om thuis veilig op te laden

De andere appartementen werden geventileerd en vervolgens gecontroleerd op de aanwezigheid van CO, waarna de bewoners hun flats opnieuw konden vervoegen. Oorzaak van de brand was een oververhitte batterij van een elektrische fiets. De brandweer wijst dan ook nogmaals op de gevaren van dergelijke apparaten en geeft een aantal tips om batterijen thuis veilig op te laden: "Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, gebruik alleen de originele oplader, of koop alleen attributen van bekende fabrikanten."

Het is ook het beste om apparaten volledig te laten afkoelen na langdurig of intensief gebruik, en de accu altijd in de buurt van een rookmelder te leggen, in een brandveilige ruimte en buiten bereik van brandbare materialen. "Leg de accu niet in het directe zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur", zegt de woordvoerder.

"Hou toezicht tijdens het laden, en haal de stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is. 's Nachts opladen wordt ten stelligste afgeraden. Heb je een aanrijding gehad met de step of elektrische fiets of heb je de batterij laten vallen, controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door een specialist nakijken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni