Paus komt 'hoogstwaarschijnlijk' naar Basiliek van Koekelberg

Sarah Declercq
© BRUZZ
09/03/2024

Paus Franciscus komt in september naar België voor de 600ste verjaardag van de KU Leuven, en koppelt daar hoogstwaarschijnlijk een mis aan in de Basiliek van Koekelberg. Dat zegt Martine Motteux-Abeloos, directeur-Generaal van de kerkfabriek van de Basiliek. "We weten nog niet alles, maar het is wel heel spannend."

In december had de officiële nieuwsbwebsite Vatican News aangekondigd dat paus Franciscus België in 2024 zou bezoeken. Hij werd uitgenodigd door koning Filip en koningin Mathilde voor de 600ste verjaardag van de KU Leuven, toen die er afgelopen september op bezoek waren.

Maar de details waren nog niet bekend. Volgens Martine Motteux-Abeloos komt de paus in september ("ofwel het weekend van 22 ofwel dat van 29 september") naar België en brengt die daarbij ook een bezoek aan de Basiliek van Koekelberg. Dat zei ze aan La Capitale, en bevestigt ze aan BRUZZ.

Het is "vrij zeker" dat de paus naar de basiliek komt, "omwille van de grootte van de kerk", klinkt het. De Basiliek van Koekelberg heeft plaats voor 5.000 zittenden, en is daarmee de grootste kerk van België. "Het is tevens de vijfde grootste kerk van de wereld."

Volgens Martine Motteux-Abeloos is het overigens "zeker" dat hij daarbij een mis zal opdragen. "Het is opwindend. Het is grandioos voor de basiliek, ik ben heel blij om dat te mogen meemaken."

Maar veel zal duidelijk worden in april, wanneer een delegatie van het Vaticaan langskomt om de details van het bezoek te bepalen. "Het hangt ook af van zijn gezondheidstoestand", aldus nog Motteux-Abeloos, die daarmee verwijst naar enkele bezoeken die de paus heeft afgelast vanwege gezondheidsklachten.

Protocollen

Wel moeten er voor een mogelijk bezoek en/of mis van de paus in de basiliek veel voorbereidingen getroffen worden, zoals veiligheidsmaatregelen en andere maatregelen om protocollen te volgen.

Het is van 1995 geleden dat de paus, Johannes Paulus II, een bezoek aan ons land bracht, toen voor de zaligverklaring van Pater Damiaan. Ook in 1985 kwam de paus naar België. Bij beide bezoeken kwam die naar de Basiliek van Koekelberg.

"De bomen die toen voor het bezoek werden geplant, staan er nog", aldus Motteux-Abeloos. "We gaan in ieder geval kaarsjes branden dat het beter weer wordt dan in '95, toen het er overal modderig bij lag. Leefmilieu Brussel zal het domein ook moeten opknappen."

Na de aankondiging dat de paus naar België zou komen was er veel kritiek. Slachtoffers riepen al op om de paus tijdens zijn bezoek te bevragen over het seksueel misbruik in de kerk en hopen dat hij "formele excuses" aanbiedt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni