| Het Koning Boudewijnstadion heeft meer dan 50.000 zitplaatsen.

Paus mikt op Koning Boudewijnstadion voor grote misviering

EC
© BRUZZ
27/06/2024

De Kerk heeft haar oog laten vallen op het Koning Boudewijnstadion voor een grote misviering met Paus Franciscus in september. Daar kunnen tot 50.000 gelovigen terecht: veel meer dan in en rond de Basiliek van Koekelberg. Al brengt een drukke sportkalender de logistiek in het gedrang.

Dat verneemt BRUZZ uit verschillende bronnen.

De onderhandelingen over het pauselijk bezoek van 26 tot en met 29 september aan ons land zijn nog volop lopende. De precieze locatie van de geplande eucharistieviering op zondagochtend 29 september is daarom nog niet beslist, maar er zijn duidelijke gesprekken om de viering in het Koning Boudewijnstadion te laten plaatsvinden. Dat is groter en bovendien makkelijker te beveiligen dan de Basiliek van Koekelberg, waar de vorige pauselijke mis in 1995 plaatsvond. Toen zakten zowat 30.000 gelovigen in regenweer af naar Brussel. Rondom de Basiliek stonden die dag tribunes opgesteld.

Ook die piste ligt vandaag nog op tafel, zo bevestigt de kerkfabriek daar. Maar in het nationale stadion kunnen tot wel 50.000 mensen terecht, zelfs meer als ook de grasmat wordt ingepalmd. “Op hoeveel mensen we exact moeten rekenen, hangt van veel factoren af, zoals het weer,” zegt directrice Martine Motteux-Abeloos van de Koekelbergse basiliek, die mee in het organisatiecomité zit. Ze hoopt op bezoekers uit de hele Benelux en andere buurlanden. Maar hoe de hele viering er juist moet uitzien, hangt mee af van het Vaticaan. Dat stuurt in juli een delegatie voor verdere gesprekken en een definitieve beslissing.

Geld gezocht

Toch starten de Belgische bisschoppen nu al een crowdfunding om de misviering en omkadering te financieren. “Die is volledig vrijblijvend en we spreken nu niet over bedragen, want het programma is nog niet rond,” zegt woordvoerder Geert De Kerpel van de Belgische bisschoppen. Hij wil niet speculeren over de gekozen locatie, benadrukt hij, dus ook niet over de Heizel. “Ik geef alleen mee dat het een hele organisatie is. Onder meer het audiovisuele gebeuren moet zeer professioneel kunnen plaatsvinden, want de misviering zal rechtstreeks worden uitgezonden over de hele wereld. We kijken naar verschillende plekken, niet noodzakelijk kerkgebouwen, maar hoe dan ook in Brussel en voor vele duizenden mensen.”

“Er ligt van alles op tafel, maar het is afwachten wat er zal lukken”

Martine Motteux-Abeloos

Directeur-Generaal Basiliek van Koekelberg

De keuze voor een sportstadion zou niet helemaal nieuw zijn voor de paus. Vorig jaar gaf Franciscus al een misviering in het Stade Vélodrome van Marseille voor 57.000 gelovigen. Ter vergelijking, die hele operatie kostte het lokale bisdom daar zo’n miljoen euro. Daarmee werd een altaar gebouwd in het stadion, een podium voor 800 koorzangers, een kruis van acht meter hoog en een tijdelijke sacristie. Er kwam een rode loper, talloze bloemen en liefst 600 communiepunten om alle hosties te kunnen verdelen. Om de paus in zijn rolstoel te verplaatsen kregen drempels en trapjes in het stadion een nieuw hellingsvlak. En dan was er nog de politiebewaking, goed voor zeker 5.000 agenten. Een collecte bij de gelovigen hielp een deel van de kosten te dekken. Net dat is wat onze bisschoppen vandaag proberen.

Voetbalmatches

Die inzamelactie van de Kerk kan op behoorlijke kritiek rekenen, maar het prijskaartje van de misviering is zeker niet het enige vraagstuk op tafel. Zowel politiek als logistiek ligt de timing lastig. Het pauselijk bezoek komt amper twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober, een prioriteit voor lokale politici. Een dag later volgt de Nations League-wedstrijd tussen België en Frankrijk op 14 oktober. Het tere grasveld moet er dan uitstekend bij liggen.

230923_paus in Marseille

Photonews

| Het stadion in Marseille werd vorig jaar omgebouwd om 57.000 gelovigen te ontvangen.

De Belgische voetbalbond laat nu al weten dat die match niet zal wijken. Drie weken voor het pauselijk bezoek is er bovendien een dubbele Memorial Van Damme gepland, die ook de nodige afbraak vraagt. En het is nog wachten op de exacte speelkalender van Union Saint-Gilloise. Mocht die ploeg doorstoten naar de Champions League, dan hoopt die zijn Europese wedstrijden dit najaar op de Heizel te spelen. Dat zei voorzitter Alex Muzio vorige maand aan La Dernière Heure. De club kon hierover niet opnieuw reageren, noch over de pauselijke tussenkomst op hun mogelijk speelveld.

Risico-analyse

Behalve de publieke misviering zal de paus tijdens zijn bezoek tijd maken voor dialoog met priesters en andere geestelijken uit ons land. Zij zijn op 28 september welkom in de Basiliek van Koekelberg, goed voor 3.500 plaatsen. Paus Franciscus brengt ook een bezoek aan de universiteiten van Leuven en Louvain-la-Neuve en aan ons Koningshuis. “Wij kruisen de vingers dat alles in orde komt,” besluit Martine Motteux-Abeloos, die ook hoopt dat de paus nog in goede gezondheid verkeert tegen september. “Hij reist die maand nog naar Azië en Oceanië en brengt een bezoek aan Luxemburg voor hij naar ons komt. Er ligt van alles op tafel, maar het is afwachten wat er zal lukken.”

Zonder definitieve plannen kunnen ook de politie en het Nationaal Crisiscentrum nog niet veel kwijt. “Wij volgen het programma op en zullen een risico-analyse maken van zodra alles duidelijk is, samen met onze federale en lokale partners,” zegt woordvoerder Yves Stevens van het crisiscentrum. “Uiteraard zullen we de nodige beschermingsmaatregelen uitwerken, maar nu is dat te voorbarig.”

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was niet bereikbaar voor toelichting.

230923_paus in Marseille_Paus Franciscus

Photonews

| Paus Franciscus in september vorig jaar in Marseille.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Koning Boudewijnstadion , Paus Franciscus , Bezoek Paus , Basiliek van Koekelberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni