De socialistische, christelijke en liberale vakbonden trekken komende maandag de straat op om te protesteren tegen de mogelijke pensioenhervormingen die op tafel liggen bij de regeringsonderhandelingen. In Brussel zal de impact groot zijn, van het onderwijs tot het openbaar vervoer.
Pensioenstaking maandag: waar kan je hinder verwachten?
Een federale regering is er nog niet, maar de drie grote vakbonden maken zich wel al zorgen over mogelijke pensioenhervormingen. Terwijl de N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés nog volop onderhandelen, trekken de drie grote vakbonden maandag de straat op om te protesteren tegen wat zij de “pensioenplunderaars” noemen.
De betoging start om 10 uur op het Albertinaplein en eindigt aan het Poelaertplein. Hoeveel betogers maandag naar Brussel zullen afzakken, is voorlopig nog onduidelijk.
Openbaar vervoer
De provinciale vakbondsafdelingen organiseren busvervoer om hun leden op de betoging te krijgen, maar er is ook een 24 urenstaking bij de openbaarvervoermaatschappijen die zondagavond om 22 uur van start gaat. Die staking zal de dienstverlening verstoren. De MIVB verwacht alvast veel hinder op het bus-, tram- en metronet, maar hoe groot de impact wordt, zal maandagochtend pas blijken. De MIVB raadt alle reizigers aan om haar sociale mediakanalen en app in de gaten te houden.
Volgens de maatschappij zal maandag enkel metrolijn 1 rijden, die wordt verlengd tot Erasmus. Daarnaast zullen enkel tramlijnen 4, 7, 8, 9, 10, 51 en 92 en buslijnen 12, 36, 46, 50, 53, 59, 71, 73, 87 bediend worden. De MIVB waarschuwt daarbij dat de frequenties lager liggen dan normaal, en dat pas maandagochtend zal blijken of elke lijn ook effectief kan rijden.
Ook de NMBS raadt aan om de reisplanner te consulteren vanaf zondagavond. Ook maakte de spoorwegmaatschappij bekend dat er een alternatieve treindienst zal worden ingevoerd, waarbij twee op de drie IC-treinen en vier op de vijf L- en S-treinen uitvallen. Bijna geen enkele piekuurtrein (P) zal rijden.
Wegverkeer
De Brusselse politie verwacht maandag grote verkeersopstoppingen in het centrum van Brussel vanwege de vakbondsmanifestatie over de pensioenen. Ze raadt af om met de auto naar de hoofdstad te reizen, hoewel ze zich ervan bewust is dat er gezien de verstoring van het openbaar vervoer zeer weinig alternatieven zullen zijn.
"Het is moeilijk in te schatten hoe groot de verkeersproblemen zullen zijn, omdat veel mensen thuiswerken of verlof opnemen om voor hun kinderen te zorgen", zo zegt een woordvoerder van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. In het noorden van het land zullen inderdaad veel scholen gesloten blijven.
Er wordt gesproken over een honderdtal bussen die demonstranten vanuit de provincies naar Brussel zullen brengen. "Maandag zien we hoeveel mensen er daadwerkelijk zijn, maar volgens de informatie die de ronde doet, kunnen we veel mensen verwachten."
De bussen zetten de demonstranten rond 9.00-10.00 uur af op het Albertinaplein en rijden vervolgens door naar de Koning Albert II-laan aan het Noordstation.
Vliegverkeer
Brussels South Charleroi Airport (BSCA) waarschuwt zaterdag in een bericht op Facebook voor vertragingen zowel bij het vertrek als bij de aankomst. De luchthaven vraagt reizigers die maandag een vlucht nemen om voldoende op tijd te komen, namelijk twee uur voor hun vlucht. BSCA zegt "er alles aan te doen om de impact te beperken"
Brussels Airlines schrapt de helft van zijn Europese vluchten, al zegt de organisatie er alles aan te doen om de langeafstandsvluchten toch te laten doorgaan. Passagiers wiens vlucht doorgaat, wordt gevraagd om slechts een minimum aan bagage mee te nemen.
Brusselse scholen
Naast het openbaar vervoer zal de staking goed voelbaar zijn in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Volgens de vakbonden is de actiebereidheid onder leerkrachten groot. Binnen scholengroep Sint-Goedele gaat zeker één van de 24 scholen dicht. In vier andere scholen wordt er geen les gegeven, maar is er wel noodopvang.
“Bij de andere scholen zijn er beperktere aanpassingen om de stakende collega’s op te vangen zoals extra studie of het inkorten van lessen met een uur,” legt de directeur van Sint-Goedele Bruno De Lille uit. Van de dertien kinderdagverblijven van de scholengroep blijven er drie dicht en voorziet er één noodopvang. De negen andere crèches gaan open zoals normaal.
Hoe groot de impact zal zijn binnen de andere katholieke scholen in Brussel is vrijdagmiddag nog niet duidelijk. Het Maria-Boodschaplyceum schakelt over op afstandsonderwijs, maar een overzicht van de impact op alle scholen zal Katholiek Onderwijs Vlaanderen pas zondagmiddag hebben.
Bij het GO!-onderwijs rest er nog onduidelijkheid wat betreft de scholen, maar ook hier zullen niet alle scholen opengaan. Zo gaan de lessen in de Unescoschool in Koekelberg niet door, maar wordt er wel noodopvang georganiseerd. Het Koninklijk Atheneum Etterbeek schakelt dan weer over naar afstandsonderwijs. Daarnaast blijven minstens vier van de 32 kinderdagverblijven binnen de GO!-koepel dicht.
De Franstalige onderwijsvakbonden doen maandag niet mee aan de staking, omdat er daar al een stakingsaanzegging is voor 27 en 28 januari. Wel vraagt de Federatie van Franstalige Studenten om de examens die maandag gepland stonden in het hoger onderwijs uit te stellen. De studentenvereniging vreest dat veel studenten niet in Brussel zullen geraken door de staking bij het openbaar vervoer.
Universiteiten
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) kreeg veel bezorgde vragen van pendelstudenten die door de staking op maandag niet op hun examen kunnen geraken. De organisatie vroeg daarom om een inhaalexamen, maar de universiteiten gingen hier niet op in. Studenten zullen maandag dus hun examen moeten afleggen op de campus.
Bpost, afvalophaling en gevangenissen
Daarnaast wordt er ook in enkele andere sectoren gestaakt. Zo geldt de stakingsaanzegging ook bij Bpost. Ook hier spreken vakbonden van "een grote actiebereidheid" en zullen er gevolgen zijn voor de brievenverdeling en pakjesleveringen, maar hoe groot de impact wordt, is nog niet duidelijk.
Gelijkaardige signalen weerklinken bij Net Brussel. De afvalophaling zal lijden onder de staking, maar toch roept het gewestelijke netheidsagentschap de burgers op om hun vuilniszakken buiten te zetten volgens de kalender.
“Als de zakken niet zijn opgehaald, wordt aan de inwoners gevraagd om ze voor hun woning te laten staan", aldus woordvoerder Adel Lassouli. "Dit omdat er desgevallend inhaalrondes zullen worden georganiseerd, afhankelijk van de beschikbare middelen.” Ook bij de recyparken zal er mogelijk hinder zijn.
Ten slotte zal ook het penitentiair personeel van alle gevangenissen meedoen aan de staking van komende maandag om te protesteren tegen de pensioenplannen. Dat hebben de vakbonden vandaag nog laten weten. In de gevangenissen vond er vorige maand nog een staking plaats, weliswaar tegen het personeelstekort, de overbevolking en de recente gevallen van agressie tegen cipiers.
22.500 Vlaamse leerkrachten in Brussel
Op de staking worden minstens 22.500 mensen uit het Vlaamse onderwijs alleen al verwacht. "Het is ongezien voor een manifestatie", zegt Koen Van Kerkhoven van de christelijke onderwijsvakbond COC. "En dit is nog maar een waarschuwingsschot. Bij een algemene staking zouden er nog meer deelnemen." Doordat ook de spoorvakbonden het werk neerleggen, is het nog maar de vraag hoeveel van de 22.500 leerkrachten effectief in Brussel geraken. De vakbonden hebben bussen geregeld, zegt Van Kerkhoven.
"We voeren een duidelijke actie tegen maatregelen die nefast zouden zijn voor het onderwijs", aldus de vakbondsman. "Ze grijpen in op pensioenbedrag en -datum. We komen niet alleen op straat om een individueel recht te verdedigen, maar het gaat ook over een maatschappelijk belang. Onderwijs moet kinderen voorbereiden op de toekomst. We moeten daar kwalitatief personeel voor blijven aantrekken en dat kan niet met de voorgestelde maatregelen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , staking , vakbondsactie