Kaye Van Loon

| De politie grijpt in net na de pro-Palestijnse betoging aan de Amerikaanse ambassade, vrijdag 31 mei.

Politie zet pro-Palestijnse betoging stop: ‘Er werd gevochten, geschopt en geslagen’

JB
01/06/2024
Updated: 01/06/2024 16.40u

Na de vreedzame betoging aan de Amerikaanse ambassade vrijdagavond zijn pro-Palestijnse manifestanten hardhandig aangepakt door de politie, zo blijkt uit beelden die onze redactie bereiken. “Sommigen volgden de bevelen van de politie niet en daarom is er actie ondernomen, maar het ging er niet agressief aan toe”, klinkt het bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Een 30-tal mensen werd bestuurlijk aangehouden.

Voor de vierde dag op rij kwamen vrijdag honderden pro-Palestijnse betogers samen in Brussel. Na drie acties aan de Israëlische ambassade, waarvoor geen toestemming was, volgde een betoging aan de ambassade van de Verenigde Staten.

De VS hebben immers boter op het hoofd als het op het Israëlisch offensief in Gaza aankomt, vinden de manifestanten. Zo verwijzen ze onder meer naar de wapenleveringen aan Israël of het veto van de VS om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Ook de houding van Amerikaans president Biden wordt op de korrel genomen.

"We begrijpen de politieoptredens niet, want ze zullen het protest en de weerstand enkel nog meer aanwakkeren"

Collectief 'Brussels for Palestine'

‘Laatste optie’

De politie had het licht op groen gezet voor een statische betoging aan de Amerikaanse ambassade, die ook vreedzaam verliep. Volgens de politie namen ongeveer 500 personen deel aan de actie.

Een* van die manifestanten merkte tijdens de betoging al op dat de organisatie ietwat chaotisch verliep, vertelt zij aan BRUZZ. “De politie had de zaak niet onder controle, het was onduidelijk wie zich wel en wie zich niet bij de betoging mocht voegen”, klinkt het.

“Na afloop werd een groepje door de politie ingesloten aan metrostation Kunst-Wet”, gaat de getuige verder. “Via drones communiceerde de politie dat we moesten vertrekken, maar dat was haast onmogelijk. Agenten duwden ons verder het station in en voerden soms willekeurige, dan specifieke arrestaties uit. Ze hadden ze het bijvoorbeeld gemunt op diegenen die beelden maakten.”

Volgens de getuige liet de politie de situatie escaleren. “Er volgden hardhandige arrestaties bij de trappen van het metrostation, en dan werd er gevochten, geschopt en geslagen. Er werd geen pers meer toegelaten en ik denk dat dat de agressie enkel maar heeft versterkt. Je zou van politieagenten toch moeten verwachten dat geweld de laatste optie is?”

Lees verder onder de video

Beelden van het politieoptreden na de betoging.

30-tal bestuurlijke aanhoudingen

Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene wou “een minderheid aan het einde van de betoging een optocht starten”. “Dat werd niet toegestaan”, aldus woordvoerster Linda Camarero-Verde.

“Ze werden uitgenodigd om de plaats te verlaten door middel van het metrostation Kunst-Wet. Diegenen die dat niet deden, werden bestuurlijk aangehouden om ze te identificeren. Er zijn in totaal een 30-tal bestuurlijke aanhoudingen uitgevoerd. Na de identificatie werden zij terug vrijgelaten.” De politie zal pv’s opstellen in het kader van de GAS-wetgeving, klinkt het nog.

Over de beelden van het politieoptreden die de ronde doen op sociale media, zegt Camarero-Verde dat die de "interventie niet in haar geheel weergeven". "Dit zijn maar fragmenten. De betogers hebben eerst de instructies van de politie niet willen volgen. Dan hebben zij op een gewelddadige wijze het politiecordon willen verbreken waardoor uiteindelijk onze diensten een reactie hebben moeten geven", verdedigt de politiezone haar ingreep.

Duitse ambassade

Eerder deze week werden twee pro-Palestina-betogingen aan de Israëlische ambassade al onder meer met behulp van het waterkanon beëindigd door de politiediensten. Voor die manifestaties was weliswaar geen toestemming. Dat was vrijdag wel het geval.

“Er is veel boosheid”, klinkt het in een reactie bij het collectief Brussels for Palestine na de woelige manifestaties van de voorbije dagen. “De genocide in Gaza neemt alleen maar toe en daar heerst veel kwaadheid over, net zoals over het falen van de politieke leiders om er iets aan te doen. Het uitblijven van actie maakt ons wanhopig en daarom zijn die protesten aan de Israëlische en Amerikaanse ambassade nodig.”

Volgens Brussels for Palestine worden de acties sterk gecoördineerd door de studenten die ook de universiteiten bezetten. “Het is erg moedig en de betogingen worden vreedzaam geleid. Maar dan worden deze jonge mensen opgeschrikt door politiegeweld, sommigen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, ze worden gearresteerd, aangevallen en geïntimideerd, ... Het is een heel moeilijke situatie. We begrijpen de politieoptredens niet, want ze zullen het protest en de weerstand enkel nog meer aanwakkeren.”

Vanavond verzamelen pro-Palestijnse actievoerders opnieuw, nu aan de Duitse ambassade. Die keuze heeft onder meer te maken met het "hardhandige optreden tegen het legitieme pro-Palestijnse protest" in Duitsland, klinkt het bij de initiatiefnemers.

*De naam en identiteit van de getuige zijn bekend bij de BRUZZ-redactie.

De politie grijpt in net na de pro-Palestijnse betoging aan de Amerikaanse ambassade, vrijdag 31 mei.

Kaye Van Loon

| De politie grijpt in net na de pro-Palestijnse betoging aan de Amerikaanse ambassade, vrijdag 31 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Veiligheid , politie , pro-palestijnse actie , manifestatie pro-palestijnse betogers , Amerikaanse ambassade , Gaza

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni