Politie zet waterkanon in tegen betogers aan ambassade van Israël: 'Het was chaos'

Jasmijn Post, Sarah Declercq
© BRUZZ
28/05/2024
Updated: 28/05/2024 22.01u

Tientallen of wel honderden pro-Palestijnse betogers zijn dinsdagavond samengekomen aan de ambassade van Israël. De politie heeft hen teruggedrongen met een waterkanon, traangas en pepperspray. Een actievoerster getuigt aan BRUZZ dat ze naar het ziekenhuis moest worden gebracht nadat ze gewond raakte door het waterkanon. "Dit was geen vreedzame betoging", zegt burgemeester Dilliès, die de politie had opgeroepen om de menigte uit elkaar te drijven en zelf werd bekogeld met voorwerpen.

De actie ging van start om 18.00 uur en verliep aanvankelijk rustig, maar een halfuur later meldt een reporter ter plaatse dat de politie een waterkanon en pepperspray heeft ingezet om de betogers bij de ambassade weg te houden.

Persagentschap Belga schrijft dat ook een wapenstok werd gebruikt tegen een betoger. De politie van de zone Marlow kon voorlopig nog niets bevestigen.

Omgekeerd werd Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR) geraakt door een flesje dat werd gegooid door de actievoerders. "Het klopt dat sommige betogers agressief waren. Het was geen vreedzame betoging", klinkt het.

Hij spreekt van een illegale betoging. "De betoging was niet aangevraagd en dus niet toegelaten. Dat is de tweede keer op twee weken dat dit gebeurt. Ik heb dus gevraagd aan de politie om de betogers uit elkaar te drijven, maar dat wilden die laatsten niet." Dilliès onderstreept dat hij niet tegen betogingen is, "maar er zijn regels die iedereen moet volgen".

Het exacte aantal deelnemers aan de betoging is nog onduidelijk. Na de betoging aan de ambassade vertrokken de betogers nog naar de ULB.

Betoger naar het ziekenhuis

Een betoger getuigt aan BRUZZ hoe ze werd geraakt door het waterkanon en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. "Plotseling werd het waterkanon op ons gericht", getuigt Vera Sophia. De VUB-studente is ook betrokken bij de bezettingsactie van de universiteit VUB. "Het was behoorlijk chaotisch, mensen liepen weg omdat we niets meer konden zien. Ik verloor mijn bril, maar ik keerde terug, net als de anderen."

Opnieuw werd Vera Sophia blootgesteld aan het waterkanon, dit keer raakte de waterstraal haar oog, zo vertelt ze. Ze zag niets meer en viel, waarna ze naar het ziekenhuis wordt gebracht. "Ik word goed verzorgd, maar de klachten die wij nu hebben zijn niets vergeleken met wat de Palestijnen nu doormaken."

Volgens de studente heeft de politie geen duidelijke waarschuwing gegeven voordat het waterkanon werd gebruikt. Ze is dan ook van plan om een klacht in te dienen tegen de politie.

Lees verder onder de video.

'Escalate for Rafah'

De actie voor de Israëlische ambassade werd opgezet door verschillende verenigingen die opkomen voor de belangen van Palestijnen, waaronder Brussels Against Genocide, een Instagram-account dat alle acties rond Palestina bundelt en Universitaire Populaire, de actiegroep die de ULB heeft bezet.

De actievoerders voeren het aantal betogingen deze dagen op onder het motto ‘Escalate for Rafah’. Eerder op de dag kwamen activisten al samen voor het Europees Parlement en de Europese Raad op het Jean Reyplein. Ook de komende dagen zijn er nog acties gepland, zo circuleert op sociale media de oproep van het Belgisch Comité voor de Steun aan het Palestijnse Volk om op 31 mei samen te komen voor de ambassade van de Verenigde Staten.

Rafah, een stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook, is de plek waar zeker een miljoen Palestijnen zich hebben verzameld nadat die plek door Israël was aangeduid als evacuatieplaats. Sinds Israël de controle over deze grenspost heeft overgenomen van Egypte hebben Palestijnen steeds minder hoop het gebied nog levend te kunnen verlaten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni