Google maps

| De Russische ambassade in Ukkel.

Politiebewaking voor Russische ambassade in Brussel kost miljoenen

© Belga
13/05/2024

Sinds de inval in Oekraïne worden de Russische diplomatieke vertegenwoordigingen in Brussel de klok rond bewaakt door de federale politie. De operatie kost 260.000 euro per maand, schrijft De Standaard.

De Russische ambassade in Ukkel is al jaren een versterkte burcht. Sinds 8 maart 2022, twee weken na de Russische inval in Oekraïne, wordt het complex bovendien de klok rond bewaakt door de federale politie, blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een parlementaire vraag van Kamerlid Sigrid Goethals (N-VA). Ook de permanente vertegenwoordiging van Rusland bij de EU wordt sindsdien permanent bewaakt door politieagenten.

De opdracht voor dat verscherpte toezicht kwam er na een dreigingsanalyse van het OCAD. Het Nationaal Crisiscentrum besliste daarop dat permanente politiebewaking nodig was, waarvoor de federale politie ingeschakeld kan worden. "Het gaat hier om de handhaving van de openbare orde en om de bescherming van personen", klinkt het op het kabinet-Verlinden. "Dat zijn wettelijke opdrachten van onze politiediensten."

Bijna 9.000 euro per dag

De "geïndexeerde maandelijkse kosten" van de operatie bedragen volgens Verlinden 261.864 euro, ofwel net geen 9.000 euro per dag. Tussen maart 2022 en april 2024 kostte de bewakingsopdracht de belastingbetaler daardoor al 6.240.705 euro. "De expertise van de federale politie is hier op z'n plaats, ondanks het prijskaartje", reageert Goethals.

Ook de ambassades van Israël en de Verenigde Staten staan sinds 2021 onder permanent toezicht, allebei goed voor 274.945 euro per maand, blijkt uit het antwoord van Verlinden. Opvallend: de diplomatieke vertegenwoordigingen van Oekraïne en Palestina genieten geen permanent politietoezicht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni