| Poolreiziger Alain Hubert.

Poolreiziger Alain Hubert krijgt Belgica-prijs

© Belga
11/06/2024

De Brusselse poolreiziger Alain Hubert heeft maandag de Belgica-prijs gekregen tijdens een ceremonie in de Franstalige Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique in Brussel. Dat meldt de International Polar Foundation (IPF) in een persbericht. Hubert, de stichter en voorzitter van de IPF, is bekroond voor zijn wetenschappelijk poolonderzoek.

"Het is een eer en een privilege om te hebben kunnen bijdragen tot de traditie van Belgische poolverkenning en internationaal poolonderzoek, opgestart door (de Belgische ontdekkingsreiziger, red.) Adrien de Gerlache, en om Belgische poolonderzoekers te hebben geholpen om te kunnen genieten van een platform dat hun aanzienlijke wetenschappelijke bekwaamheid volledig aantoont," aldus Hubert in het persbericht van IPF.

De poolreiziger kreeg de prijs in erkenning van onder meer zijn expedities naar de polen en de oprichting van de Belgische Prinses Elisabethbasis in Antarctica. Die zuidpoolbasis draait op hernieuwbare energie.

Naast Hubert kreeg ook de Franse glacioloog Jérôme Chappellaz de prijs. De wetenschapper is bekroond voor zijn onderzoek naar ijs van Groenland en de Zuidpool. Dat onderzoek maakte het mogelijk om de methaanconcentraties in de atmosfeer van de afgelopen 800.000 jaar te reconstrueren.

De Belgica-prijs wordt sinds 1963 elke vijf jaar uitgereikt aan mensen die rond de Zuidpool hebben gewerkt. De prijs draagt de naam van het onderzoeksschip van Adrien de Gerlache, dat in augustus 1897 richting de Zuidpool vertrok. De prijs is in 1904 aanvankelijk in het leven geroepen om die expeditie, waarbij de Belgica-bemanning ongepland als eerste overwinterde in het zuidpoolgebied, te herdenken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni