Twee Brusselaars maken ‘pooltriatlon’ in Groenland

Eva Christiaens, Renée Vervaet
© BRUZZ
22/01/2023
Updated: 23/01/2023 19.21u

600 kilometer skiën, 1000 kilometer zeekajakken en 1000 meter rotsklimmen bij temperaturen diep onder nul. Brusselaars Gilles Denis (32) en Nathan Goffart (31) maakten vorig jaar een indrukwekkende, sportieve expeditie in Groenland. De film van hun avontuur is nu klaar.

Denis en Goffart leerden elkaar in 2018 kennen in de klimzaal Stone Age in Sint-Lambrechts-Woluwe. Denis was op dat moment al twee jaar aan het trainen voor een expeditie rond de noordpoolcirkel. “Ik had al sinds mijn achttiende ervaring in het hoge noorden, onder meer in Canada. Daarna ging ik fysica studeren en begon ik een doctoraat in de klimatologie,” vertelt hij aan BRUZZ. “Ik besefte dat ik de fenomenen die ik al jaren bestudeerde, nog nooit zelf had gezien.”

In 2016 reisde hij voor het eerst naar Groenland, waar het idee voor een grote rondtrek ontstond. “Ik dacht aan een trio van sportieve disciplines,” vertelt Denis. “Ik heb me dan twee jaar alleen voorbereid in de hoop dat ik nog wel een ideale partner zou vinden.”

"Het waren zes intense maanden in extreme weercondities, maar we communiceerden goed"

Nathan Goffart, expeditiereiziger

Die vond hij uiteindelijk in Nathan Goffart. “Ik ben al van kinds af aan veel bezig met sport en houd enorm van fysieke uitdagingen. Ik reisde ook al vaker naar wilde natuur. Toen ik hoorde dat Gilles een expeditie aan het plannen was, hebben we er eens over gepraat bij enkele biertjes na het klimmen,” vertelt hij.

“Ik dacht dat hij me gek zou verklaren, maar hij wou absoluut meedoen,” zegt Denis daarover.

Sport en wetenschap

Na vier jaar trainen - van Zweden tot Marokko en de Verenigde Staten - trokken de twee Brusselaars in april vorig jaar eindelijk naar Groenland. Ze skieden helemaal rond de noordpoolcirkel, klommen een kilometer omhoog langs onbegane rotsen en voeren 1000 kilometer op zee in kajaks. “Ondertussen namen we stalen van sneeuw, ijs en fjordenwater voor vijf verschillende universiteiten,” vertelt Denis. Onder meer aan de ULB en UCL zullen doctoraatsstudenten met de stalen aan de slag gaan. (Lees verder onder de foto)

230122_pooltriatlon_nathan goffart_nonak expeditie_groenland

| De expeditie dient ook voor wetenschappelijk onderzoek.

“Het waren zes zeer intense maanden in extreme weercondities, dus je zenuwen staan gespannen,” vertelt Goffart. “Door onze eerdere reizen kenden we elkaar wel goed genoeg om te weten hoe de ander zou reageren in moeilijke situaties. Uiteraard waren er weleens spanningen, maar we communiceerden goed.”

Goffart is gelukkig gezegend met veel optimisme. “Bovenop een nog nooit beklommen rots slapen en 2000 meter onder je een grandioos landschap van fjorden en valleien zien, dat was voor mij het toppunt van de reis,” vertelt hij.

"Dat glaciologen en geologen met onze stalen verder kunnen, helpt nieuw onderzoek naar het klimaat"

Gilles Denis, expeditiereiziger

Tijdens hun pooltriatlon werden de mannen drie keer bezocht door een filmploeg van productiehuis Sioux. Samen met zelfgemaakte beelden zijn die opnames nu gebundeld tot de documentaire ‘La Traversée’, die vorige week in avant-première ging. Donderdag volgt een nieuwe screening bij hoofdsponsor Solvay. Vanaf midden februari is de documentaire beschikbaar bij Proximus, begin maart volgt RTBF Auvio.

“Avonturiers hebben vandaag een verantwoordelijkheid rond bewustmaking over het klimaat,” zegt Gilles Denis nog. “Wij hebben zelf uiteraard gevlogen voor onze reis, maar ter plaatse sliepen we in een tent en verplaatsten we ons volledig op eigen kracht. Dat gaf ons bijna een nuluitstoot, die je in België nooit bereikt. Dat glaciologen en geologen nu met onze stalen verder kunnen, helpt nieuw onderzoek naar het klimaat.”

Voorlopig kunnen de Brusselaars nog niet leven van hun expeditiewerk. Goffart is opnieuw aan de slag in zijn familiebedrijf, maar droomt al van nieuwe avonturen in de Alpen. “We zijn nu alleszins gesponsord. Wie weet groeit dat nog,” zegt hij.

Bekijk hieronder de trailer van La Traversée:

© Sioux productions

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni