Ski-pulka. (Voorbeeldafbeelding)

Brusselaars voor triatlon en wetenschapsmissie naar Groenland

SD
16/04/2022

Gisteren zijn Gilles Denis (29) en Nathan Goffart (28) naar Groenland vertrokken. De Brusselaars gaan een vijf maand durende triatlon-op-het-ijs afleggen met behulp van een ski-pulka, een zeekajak en ze doen een zogenaamde ‘Big Wall’ beklimming. Onderweg zullen ze allerlei wetenschappelijke gegevens verzamelen.

De Brusselaars maken zich sterk dat er met hun triatlon op het ijs een wereldprimeur in het verschiet ligt. Ze willen een ijskap oversteken via een tocht van 600 kilometer in een ski-pulka langsheen de poolcirkel, vervolgens willen ze 1.000 kilometer in een zeekajak afdalen langs de Oostkust van Groenland en tenslotte willen ze via een nieuwe klimroute 1 kilometer in de hoogte bewegen.

De avonturiers, die vijf maanden onderweg zullen zijn, doen het voor de sport en het avontuur, maar ze hebben ook enkele wetenschappelijke opdrachten.

Zo moeten ze voor de Koninklijke Sterrenwacht metingen uitvoeren om ze te vergelijken met satellietgegevens. Zo wil men de hoogtemodellen van de ijskappen preciezer in beeld krijgen.

Voor de ULB gaan de Brusselaars sneeuwmonsters nemen en voor de Universiteit van Luik zullen ze de jaarlijkse sneeuwaccumulatie langs de poolcirkel bestuderen.

Nanoek

Het avontuur doopten de Brusselaars Nanok Expedition, verwijzend naar het woord ‘nanoek’ dat ijsbeer betekent in het Inuit. Maar de expeditie is niet zonder gevaar. De ijskappen zijn bijzonder koud en verlaten, en de kust is er enorm grillig.

De twee avonturiers hebben dan ook steun gekregen van specialisten binnen elke discipline en poolreizigers zoals de intussen overleden Belg Dixie Dansercoer.

“Nanok Expedition is een ode aan het leven, aan het avontuur, aan de natuur,” klinkt het. “En het is het bewijs dat er op onze planeet - die verzadigd is met mensen en infrastructuren - nog ongeschonden en wilde plaatsen zijn die kunnen worden verkend, maar die vooral moeten worden beschermd.”

gilles_nathan_dixie_nanoek.png

Gilles Denis en Nathan Goffart met mentor Dixie Dansercoer.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni