Bpost, het postkantoor aan het de Brouckèreplein

| Bpost, het postkantoor aan het de Brouckèreplein.

Postbedeling in Brussel vanaf maandag verstoord door staking

© Belga
20/04/2024

Maandag zal een aangekondigde vakbondsactie bij Bpost de bedeling van kranten, brieven en pakjes in Brussel verstoren. De Franstalige bonden
bij het postbedrijf staken: 'De acties zullen geleidelijk aan toenemen, om woensdag alles plat te leggen.'

Vakbonden CSC-Transcom en CGSP Poste verwachten dat hun acties weken zullen duren. Die zijn hoofdzakelijk ingegeven door de onrust over de lopende onderhandelingen over de nieuwe krantenbedeling. Bpost betreurt de situatie en zegt voorrang te willen geven aan het sociaal overleg.

Komende maandag zou er dus geen post bedeeld worden in Wallonië, verwacht Stéphane Daussaint van de christelijke vakbond CSC-Transcom. Het is volgens hem meer dan waarschijnlijk dat in de loop van de week nog meer activiteiten getroffen zullen worden. Bij het socialistische CGSP Poste maakt secretaris-generaal Thierry Tasset dezelfde inschatting. "De acties zullen geleidelijk aan toenemen, om woensdag alles plat te leggen", waarschuwt hij.

Naast het stilleggen van de postbedeling op maandag zouden vanaf dinsdag volgens hem de transporten verstoord worden, en woensdag zouden ook de sorteercentra worden getroffen. Tasset verwacht dat ook het personeel van de postkantoren zich bij de acties zal aansluiten.

"Ik heb het personeel nog nooit zo gemotiveerd gezien."

Thierry Tasset

Secretaris-generaal van CGSP Poste

De Franstalige vakbonden stelden een actieplan van alles samen drie weken op: "Ik heb het personeel nog nooit zo gemotiveerd gezien", zegt Tasset. "Normaal moeten wij de werknemers wat aanporren, hier zijn wij het die hen volgen."

Sociale dialoog

Bpost zelf betreurt de aangekondigde hinder, het bedrijf onderstreept tegelijk dat "de sociale dialoog nu prioritair is". De Vlaamse vakbonden zeiden afgelopen week al voorlopig niet met de acties te willen meedoen en de onderhandelingen over de krantenbedeling alle kansen te willen geven.

Woensdag zitten de directie en de vakbonden opnieuw aan tafel, maar bij de Franstalige bonden zijn de verwachtingen alvast niet hooggespannen. CSC-Transcom zegt dat de directie van bpost "nog niet bewogen heeft" sinds de bonden hun stakingsaanzegging drie weken geleden neerlegden. Behalve over de krantenbedeling, zijn de vakbonden ook ongerust over de impact van een op til staande reorganisatie van het werk op de productiviteit en de verwachte efficiëntie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni