Postbedeling donderdag verstoord door vakbondsactie

© Belga
07/02/2024
Updated: 08/02/2024 11.29u

De postbezorging zal donderdag verstoord zijn door een gezamenlijke stakingsactie van de vakbonden bij bpost. Ze hekelen het verlies van het contract voor krantendistributie, waardoor volgens hen 4.000 banen dreigen te verdwijnen. Ook vrijdag zal de postbezorging mogelijk nog niet helemaal als normaal verlopen.

"We zullen de voorzitster van de Raad van Bestuur aanschrijven, met een boodschap zowel haar als voor de politiek”, zegt Thierry Tasset, algemeen secretaris van de ACOD Post. "We hebben concrete antwoorden nodig. De distributie van kranten en tijdschriften vertegenwoordigt 4.000 banen die rechtstreeks bedreigd worden."

De vakbonden roepen de overheid op om de overgang naar een model te financieren waarbij, vanaf 1 juli, elke uitgever zelf kan kiezen welke distributeur hij gebruikt.

"Dit nieuwe model zal zeer complex zijn om in te voeren, en vormt een bedreiging voor het recht van de burgers op informatie. De overheid moet uitgevers de middelen geven om veel hogere distributiekosten aan te kunnen", benadrukt Thierry Tasset.

Versnelling hoger

Een ander aspect van de eisen is de integratie van bpost bank in BNP Paribas Fortis, die sinds 22 januari van kracht is. "De minderbedeelden worden naar de postkantoren geleid, en de grootverdieners naar de kantoren van BNP Paribas Fortis”, stelt de secretaris-generaal.

De vakbonden hebben al het personeel opgeroepen om deel te nemen aan de betoging die donderdag gepland staat voor het hoofdkantoor van bpost op de Anspachlaan. Ze sluiten niet uit dat de verstoring vrijdag doorgaat. "Sommigen zullen de staking vrijdag ongetwijfeld voortzetten. Dit is onze laatste oproep tot redelijkheid voordat we naar een hogere versnelling schakelen", waarschuwt de ACOD.

Bpost geeft aan de boodschap van de vakbonden te begrijpen, en wenst naar eigen zeggen de sociale dialoog verder te zetten. De vakbonden zouden Audrey Hanard, voorzitster van de raad van bestuur, donderdag ontmoeten in het begin van de namiddag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Bpost, staking, Anspachlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni