Premier ontvangt boeren, Verlinden doet oproep om protesten veilig te laten verlopen

© belga
29/01/2024

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft begrip voor de verzuchtingen van de landbouwers die maandag op verschillende plaatsen in actie zijn gekomen, maar doet tegelijkertijd een oproep om de protesten veilig te laten verlopen. De politie zet in eerste instantie in op overleg, want "je verplaatst niet zomaar een tractor of ander zwaar materiaal," zegt ze. Dinsdag zal premier Alexander De Croo de landbouwers ontvangen.

Zondagavond zijn landbouwers onder meer rond Halle en Namen begonnen met spontane acties en filterblokkades, uit protest tegen de strenge Europese milieuregels en goedkope concurrentie uit het buitenland. De manifestatie van de boeren heeft zich maandagavond uitgebreid naar de A12, de autosnelweg die Antwerpen met Brussel verbindt, tussen Londerzeel en Meise.

Ook in Brussel wordt deze week hinder verwacht door boerenprotesten in de Europese wijk naar aanleiding van de EU-top eind deze week. Donderdag moet het hoogtepunt van het boerenprotest worden, als er een grote betoging op het Schumanplein gepland staat. Zo'n zeventien tractoren zijn sinds maandagochtend al aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein.

De politie grijpt niet manu militari in, maar zet in op dialoog en overleg met de overkoepelende organisaties en de protesterende landbouwers, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. "Ik moet niemand vertellen dat je niet zomaar een tractor of ander zwaar materiaal verplaatst of verhindert om ergens te geraken, het is om die reden dat we zo veel als mogelijk inzetten op dialoog en het maken van goede afspraken."

'Manifesteren met respect'

Verlinden heeft begrip voor de verzuchtingen van de demonstranten, zegt ze, maar ze maant ook aan tot voorzichtigheid. De minister wijst erop dat automobilisten opgeschrikt zouden kunnen worden door een kolonne traag rijdende landbouwvoertuigen op de snelweg, dat politie- en hulpdiensten altijd vlot door moeten kunnen en dat de bevoorrading van tankstations en supermarkten niet in het gedrang mag komen.

"Ze (de landbouwers, red.) moeten en zullen hun stem laten horen, ook op plaatsen die voor hen symbolisch belangrijk zijn. (...) We hebben in ons land een cultuur van manifesteren, maar dit moeten we steeds doen met respect voor elkaar en voor andermans eigendom."

Dinsdag zal eerste minister Alexander De Croo om 17 uur de belangenverenigingen van landbouwers ontvangen. Ook minister van Landbouw David Clarinval zal bij het overleg aanwezig zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni