| Honderden politieagenten werkten samen aan de ontrafeling van het Sky ECC-netwerk.

Proces Sky ECC: Abdelhak H. handelde onder dwang, pleit verdediging

© Belga
09/04/2024

Abdelhak H. is niet de gevaarlijke internationale drugstrafikant zoals door het federaal parket werd afgeschilderd voor de Brusselse correctionele rechtbank, pleitte zijn advocaat dinsdag op het Encrochat/Sky ECC-drugsproces. De bedrijfsleider werd opgesloten, geslagen en bedreigd en handelde onder dwang van Eridan M.G., hoofdbeklaagde en de spilfiguur van een criminele organisatie.

"De federaal procureur was bijzonder grondig tegenover mijn cliënt bij het ondersteunen van zijn aanklacht," zo pleitte de advocaat dinsdag. Het OM vorderde tien jaar gevangenisstraf. De verdediging somde op: terbeschikkingstelling van bedrijven en voertuigen aan een criminele organisatie, transfers van fondsen en financiële diensten, verhuur van een loods voor criminele doeleinden en een gerechtelijk verleden. Punt voor punt kwam de strafpleiter terug op die aanklachten.

Toen de man zijn onafhankelijke status verliet, uitte Eridan M.G. interesse in de overname van zijn bedrijf. "Enig minpunt: laatstgenoemde had geen toegang tot het beroep. Mijn cliënt verkocht al zijn aandelen, maar was zo dom om manager te blijven totdat de toestand zou geregulariseerd zijn. Hij drong er herhaaldelijk op aan (bij de vermeende zaakvoerder, red.) om de situatie te verduidelijken en dreigde zelfs het faillissement van het bedrijf aan te vragen," aldus de verdediging.

Volgens de advocaat werd Abdelhak H. om die reden ontvoerd, opgesloten en geslagen in een appartement in Rotterdam. "Na die afranseling werd hij gedwongen gehoor te geven aan de bevelen die hij kreeg. Hij was ervan overtuigd dat hij erin zou blijven, hij was compleet van de kaart," aldus de strafpleiter.

De Antwerpenaar saboteerde nadien "opzettelijk" de aan hem voorgelegde activiteiten. Voor de verdediging zijn de aanklachten "in hun geheel" daarom niet bewezen. Subsidiair werd gepleit voor een straf met uitstel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni