Belga

| Veertig beklaagden staan de komende weken terecht in deze zittingzaal.

Veertig beklaagden staan terecht voor internationale drugshandel op nieuw Sky ECC-proces

© Chris Verhaeghe
08/04/2024

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is maandagochtend een nieuw Sky ECC-proces van start gegaan. Veertig beklaagden staan er terecht voor de grootschalige in- en uitvoer van cocaïne. Een groot deel van de verdachten werd in februari 2022 opgepakt bij een internationale politie-operatie die de codenaam ‘Black Eagle’ kreeg.

Op dinsdag 15 februari 2022 namen zo’n zevenhonderd politiemensen deel aan een van de grootste Belgische drugsoperaties van de afgelopen jaren. Die dag werden er in ons land dertig verdachten opgepakt, vooral mensen van Albanese origine. Ook in Spanje, Italië, Duitsland, Kroatië en Nederland werden toen huiszoekingen verricht.

De actie kreeg de codenaam ‘Black Eagle’, verwijzend naar de tweekoppige arend op de Albanese vlag. De politie nam die dag zo’n 20 kilogram cocaïne in beslag, alsook een tiental vuurwapens en zowat 1 miljoen euro cash geld. Volgens de federale politie werd daarmee een groot drugsnetwerk drooggelegd dat verantwoordelijk was voor de in- en uitvoer van tonnen cocaïne.

Anderhalve maand

De criminele organisatie zou de cocaïne op grote schaal hebben ingevoerd vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen, waarna de drugs werd ‘gezuiverd’ met chemische producten om vervolgens opnieuw te distribueren. Daarnaast is er sprake van twee gewapende overvallen op truckchauffeurs die containers met cocaïne vervoerden.

Het hele proces zal ongeveer anderhalve maand duren. Deze week worden de veertig beklaagden ondervraagd, volgende week start het federaal parket met de vordering, waarna de verdediging het woord krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Sky ECC , Sky ECC proces , SKY ECC-drugdossier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni