Dieter Nijs

| Tientallen demonstranten betoogden voor de Iraanse ambassade aan de Franklin Rooseveltlaan.

Protest aan Iraanse ambassade als steun voor ter dood veroordeelde rapper

© BRUZZ
20/05/2024

Maandagnamiddag vanaf 13 uur hebben enkele tientallen demonstranten betoogd aan de Iraanse ambassade in Brussel. Ze eisen de vrijlating van de ter dood veroordeelde Iraanse protestrapper Toomaj Salehi, en vieren de dood van de Iraanse president.

De betoging vindt plaats aan het Terkamerenbos onder het motto ‘Free Toomaj Salehi’ en spreekt zich uit tegen de doodstraf en tegen het regime van de Islamitische Republiek in Iran. De actievoerders steunen ook de protestbeweging 'Vrouw, Leven, Vrijheid' in Iran.

De actie gaat uit van het 'Collectif Laïcité Yallah', een Franstalige organisatie die zich inzet voor seculiere personen met een moslimachtergrond. Ook de Iraanse cartoonist Rezacartoon was op de manifestatie aanwezig. "Toomaj Salehi kan op elk moment geëxecuteerd worden om zo een angstaanjagende boodschap te sturen aan de Iraanse jeugd die vecht voor haar waardigheid en vrijheid", klinkt het in een instagrampost van het collectief.

Helikopterongeluk

Ava Basiri, voorzitter van het 'Centre Laïque iranien et afghanistani de Belgique' (CLiaB) was een van de sprekers op de demonstratie. Zij is ook lijsttrekker van Voor U voor de Brusselse parlementsverkiezingen. Basiri is opgetogen over het recente helikopterongeluk waarbij de Iraanse president Ebrahim Raisi om het leven kwam. “Ik denk dat het jaren geleden is dat het Iraanse volk nog zo blij kon zijn.”

De betogers hebben de dood van de politieke machtshebbers gevierd: "We hebben met champagne gespoten, gedanst, lol gehad, gelachen, alles wat verboden is in Iran. Dat doet deugd, maar wat nog meer deugd zou doen is dat het Iraanse volk ook van deze vrijheid zou kunnen genieten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni